CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

25. 01. 2018

PRESTIŽNÍ FRANCOUZSKÝ MAGAZÍN OCENIL KOLEKCI YAKISUGI

České sklo sklízelo úspěchy na světoznámém veletrhu interiérového designu Maison et Objet v Paříži. Kolekce váz a skleniček Yakisugi učarovala francouzskému magazínu Intramuros, který ji pasoval mezi top 5 nejlepších produktů celého veletrhu.

Japonský architekt a designér Kengo Kuma se při tvorbě snažil propojit přírodní texturu dřeva se sklem. “Idea kolekce Yakisugi tkví ve zpochybňování skleněné hmoty a přírodní dřevěné textury. Mým cílem bylo dostat se hluboko do duše dřeva a zachytit ji ve skle,” vysvětlil Kuma, který v minulosti vytvořil pro Lasvit svítidla Yakisugi.

Kolekce vzniká dalo by se říct určitou kombinací živlů – ohněm, párou, vodou a horkou sklovinou. Při výrobě se roztavené sklo lije do suchých dřevěných forem, které horká hmota částečně spálí a kresba dřeva zůstane obtisknutá do výsledného produktu. Každý kus je tak neopakovatelným originálem. I samotná výroba je v duchu japonské filozofie. Zrození skleněného pendantu vždy nevyhnutelně vede ke zničení jeho formy.

Autor kolekce se inspiroval stejnojmennou tradiční japonskou technikou, která se používá pro ochranu dřevěných staveb. Název by se dal volně přeložit jako “spálené cedrové desky”. Technika tkví v lehkém zuhelnatění povrchu dřeva, které tak získá větší odolnost.

Lasvit dovezl do Paříže celý balík novinek

Nebyla to však jen kolekce Yakisugi, která táhla návštěvníky do stánku Lasvitu. Les provazů tvořený vice než osmi kilometry lana z dílny studia Vrtiška a Žák lákal otevřenou kompozicí i mezi konkurencí netradiční černou barvou.

Mezi stálicemi v kolekcích lustrů jako je Frozen Maxima Velčovského nebo Rocks od Arika Levyho zářily do světa prvně i lustry “Baby” NEG doplňující kolekci Neverending Glory z dílny designérského dua Jan Plecháč a Henry Wielgus.

Zatímco lustry přitahovaly návštěvníky do nitra stánku, centru vévodil obří osvícený stůl se sklem. Svou premiéru si zde odbyly sety skleniček uměleckého ředitele Lasvitu Maxima Velčovského Neogothic a Muster cup.

Poprvé se ukázaly i zrcadlo Kiss Cyrila Dunděry a kompletní kolekce Otto designérského dua Yabu Pushelberg.

Nejvíce pozornosti však na sebe strhly skleničky Circle Mileny Kling. Z fotek nenápadné skleničky opakovaně jmenovali návštěvníci jako svého favorita. Málokdo odolal, aby lehounké a delikátně zpracované skleničky nevzal do ruky. Mladá německá designérka strávila v sobotu na stánku plno času a zapáleně o svém díle vyprávěla.

„Chtěla jsem dosáhnout co nejčistšího efektu,“ řekla Milena Kling, která vůbec poprvé vytvářela něco ze skla. Skleničky se při výrobě lijí do tenké vroubkované měděné formy, která při zahřátí pracuje, díky čemuž nemají výsledné sklenky zcela pravidelný tvar. Podle designérky tak lépe odpovídají volnému pohybu vody. Navíc také krásně padnou do ruky.

Veletrh Maison et Objet 2018 otevíral brány pro návštěvníky od 19. do 23. ledna každý den s odbitím 9:30 a poslední světlo zhasínalo v sedm večer.

Profil Kenga Kumy

Kengo Kuma je japonský architekt působící také jako profesor na University of Tokyo, Graduate School of Architecture. Sám se v roce 1979 stal jejím absolventem a úspěšně také dokončil výměnný pobyt na Kolumbijské univerzitě. Architektonická kancelář Kengo Kuma & Associates, kterou založil v roce 1990, stojí za řadou vysoce uznávaných a oceněných projektů nejen v Japonsku, ale i po celém světě. V současné době Kengo Kuma & Associates stojí za zhruba stovkou projektů v Asii, Evropě a USA, včetně nového Národního stadionu v Japonsku. Kengo Kuma je mimo jiné známý také jako spisovatel, a jeho knihy jsou publikovány v angličtině, čínštině a korejštině. Spoluprací s Lasvitem rozšiřuje své portfolio, doposud zaměřené především na architekturu a design nábytku, také o sklo.
O Lasvitu

Liberecký rodák Leon Jakimič založil společnost Lasvit v roce 2007. Za deset let existence si společnost vybudovala vynikající pověst doma i ve světě. Lasvit spojuje respekt k tradičnímu sklářskému umění se svěžími nápady a inovacemi. Během let spolupracoval LASVIT s mnoha světově uznávanými designéry i českými legendami jako jsou René Roubíček nebo Bořek Šípek. Nepřehlédnutelné světelné instalace a kreativní kolekce přináší krásu a kus Česka do celého světa. Obdivovat je mohou lidé v Praze, Dubaji nebo třeba New Yorku. Misí Lasvitu je šířit krásu a inspiraci a dělat svět každý den o něco hezčím místem k životu.