CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

10. 12. 2013

Subjekty:

Před Vánoci se platí kartou více

Křivka plateb kartou je každý rok rostoucí od „chudého“ ledna po „bohatý“ prosinec. Podobný průběh lze sledovat i u bankomatů. „V loňském prosinci jsme zaznamenali nárůst počtu transakcí oproti měsíčnímu průměru o dvě procenta a objem vybrané hotovosti stoupl téměř o devět procent. A letos by mírný nárůst mohl pokračovat, ne ovšem v tak velké míře. Hlavním důvodem je vývoj v chování klientů, kteří začali častěji používat karet pro platby v obchodech a v e‑shopech,“ říká Martin Čížkovský, manažer útvaru Bankomaty a třetí strany ČSOB a Ery.

Velké oblíbenosti se těší právě nakupování dárků přes internet, které je pohodlnější a rychlejší než chození po obchodech. Z tohoto důvodu ČSOB i Era zabezpečují platby na internetu službou 3D Secure, jež ověřuje před provedením transakce pomocí SMS hesla, zda kartou doopravdy platí její oprávněný uživatel. „V prosinci 2012 klienti ČSOB a Ery prostřednictvím on-line plateb na internetu uskutečnili téměř stejný počet transakcí jako v předchozím roce (2011), při těchto nákupech však naši klienti utratili asi o 12 % více. Kartu tímto způsobem využívají zákazníci při placení elektroniky, knih či hraček,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Ery.

V roce 2012 připadlo na poslední dva měsíce celkem více než 22 % celoročního počtu uskutečněných transakcí přes internet. Objem těchto transakcí přesáhl 21,5 % celoročního objemu. Vánoce spolu s povánočními výprodeji v lednu tak patří k nejsilnějším obdobím v roce, kdy klienti využívají platbu kartou přes internet. Dalším silným obdobím je červen, který má patrně souvislost s plánováním a nákupem letní dovolené.

Klienti ČSOB i Ery si zvykají i na možnost placení kartou na pobočkách České pošty. „Předpokládáme, že nejvíce klienti ocení platbu kartou za dobírku a poštovné právě v předvánočním období, kdy očekáváme největší nárůst transakcí,“ uzavírá Peter Demjanovič.