Pondělí 25. ledna. Svátek má Miloš.

Pražskou burzu dnes stáhla dolů Moneta

Investice 12.04.2017 | 19:09 0 Komentářů

Evropské akcie se poprvé v tomto týdnu osmělily do zeleného teritoria, když akcie technologických společností dohání včerejší ztráty a přidávají 0,5 %. Podobným tempem posilují i utility, realitní developeři a zdravotnictví, které tak pomáhají indexu Stoxx 600 k 0,1% růstu. Mezi propadlíky dnešního obchodování patří komoditní společnosti a finanční instituce, jejichž akcie odevzdávají 0,6 a 0,3 % a nepouští evropský index výš.

Americké akcie zahajují dnešní obchodování v červeném, když ztráty komoditních společností (-0,9 %) jsou silnější než v Evropě a převažují nad slabými zisky utilit a energetických společností, které přidávají mírné 0,2 %. Za oceánem se dnes nedaří ani finančním institucím a průmyslovým výrobcům, jejichž akcie odevzdávají 0,8 %.

Pražskou burzu stáhly dolů akcie Moneta Money Bank jejíž akcie se dnes první den obchodovaly bez nároku na dividendu a ztratily 9,6 %, což víceméně odpovídá 11% dividendovému výnosu. Druhý největší propad dnes zaznamenala sázkařská skupina Fortuna (-2,8 %), která popudila investory oznámením o korekci zisku za loňský rok z 11,2 mil. EUR na 8,3 mil. EUR. K Monetě se dnes přidala i její rakouská kolegyně Erste, která sice odepsala pouze 1,2 %, ale vzhledem k vysoké váze v indexu PX výrazně přispěla k jeho dnešní ztrátě 0,9 %. Od ještě většího propadu dnes pražský parket držela petrochemická skupina Unipetrol s výrazným ziskem 5,4 %. Dařilo se dnes i mediální skupině CME, jejíž akcie si připsaly 1,8 % a telekomunikační společnosti O2 s +1,6 %. Zobchodovaný objem dnes výrazně přesáhl roční průměr a dosáhl téměř 1 mld. CZK.

RICHARD MIŘÁTSKÝ, KOMERČNÍ BANKA