Středa 04. srpna. Svátek má Dominik.

Pražskému parketu se výprodeje vyhnuly, jako jediný středoevropan končí v plusu

Investice 28.05.2018 | 16:52 0 Komentářů

Kvůli zavřeným trhům ve Velké Británii a Spojených státech je obchodní aktivita na globálních akciových trzích nižší. Evropské akcie v průběhu dopoledne vymazaly všechny ranní zisky a aktuálně se index Stoxx 600 nachází o třetinu procenta níže, než činil páteční zavírací kurz. Převaha výprodejních pokynů byla způsobena politickými událostmi v Itálii ohledně sestavování nové vlády.

Nemile trhy ovlivnila i zpráva o chystaném zvýšení dodávek ropy na světové trhy Saudskou Arábii a Ruskem v druhé polovině roku. Prakticky jediným sektorem, který se drží v plusu, jsou maloobchodní řetězce, jejichž akcie přidávají půl procenta. Nejhůře se daří energetickým titulům se ztrátami okolo jednoho procenta.

Pražská burza se vymanila z výprodejních tlaků a stala se tak zeleným ostrůvkem střední Evropy. Index PX si za podprůměrné aktivity polepšil o jednu desetinu procenta. Za to vděčí především Komerční bance a Erste Group, jejichž akcie si polepšily o 1,7 %, respektive 1,3 %. V plusu uzavřel i třetí bankovní dům, Moneta, který si připsal půl procenta. Naopak akcie pojišťovny VIG přišly o 3,9 %, když se dnes poprvé obchodovaly bez nároku na dividendu. Akcie ČEZ přes opětovný růst cen elektřiny ztratily 0,7 %.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA