Pondělí 27. září. Svátek má Jonáš.

Pražská burza si zisky udržela, západní Evropa nikoliv

Investice 10.02.2017 | 17:09 0 Komentářů

Evropské akcie neudržely zisky z dopoledních hodin a několik desítek minut před uzavřením trhů se index Stoxx 600 pohybuje na úrovni včerejšího zavíracího kurzu. Mezi nejvíce ztrácejícími sektory se nacházejí finanční tituly (-0,7 %) kvůli obavám z výsledku průzkumu k nadcházejícím prezidentským volbám ve Francii. Naopak dnešní hvězdou jsou akcie těžařských společností, které přidávají 1,6 % za podpory silných čínských exportů a rovněž lepších než očekávaných výsledků oceláře ArcelorMittal. Za celý týden index posílil o 0,8 %.

Akcie na levé straně Atlantiku otevřely růstem. Index S&P 500 si připisuje zhruba čtvrt procenta a vylepšuje tak svoje maxima, když rostou prakticky všechny sektory.  V celém týdnu míří k zisku okolo tři čtvrtě procenta.

Pražská burza zakončila dnešní obchodování se ziskem 1,1 %. Hlavní zásluhu na tomto výsledku mají akcie Komerční banky (+4,6 %) a Monety (+2,7 %). Druhá jmenovaná přitom během dne rostla i o více jak pět procent v reakci na výrazně vyšší než očekávanou dividendu. Hlavní a prakticky jedinou brzdou dnešní seance byly akcie ČEZ, které dnes přišly o 2,2 %. Za celý týden si index PX připsal 2,2 % a zařadil se tak mezi 15 nejvýkonnějších akciových indexů sledovaných agenturou Bloomberg.

Miroslav Frayer, akciový analytik Komerční banky