Středa 22. září. Svátek má Darina.

Pražská burza se dnes ve zvýšeném zobchodovaném objemu osmělila k výraznějšímu růstu

Investice 03.01.2017 | 17:12 0 Komentářů

Na rozdíl od začátku loňského roku se to na evropských akciových trzích dnes zelená a skoro všechny akciové indexy rostou kolem 1 %. Optimismus dnes vlila trhům do žil především silná ekonomická data, která podporují výhled ekonomického růstu. Růst cen komodit v čele s ropou, která dosáhla svého 18měsíčního maxima poté, co Kuvajt omezil těžbu, také tlačí akciové trhy vzhůru. Index Stoxx Europe 600 přidává 0,8 % především díky ziskům telekomunikačního sektoru, který roste o 1,6 %. Zvyšující se úrokové sazby, slibné vyhlídky globálního růstu a naděje na uvolnění regulace pokračuje v podpoře finančních institucí, které rostou o 1,3 %. Nejlépe se dnes z finančního sektoru daří investiční bance Goldman Sachs a karetním společnostem American Express a Visa, jejichž akcie si připisují zisk okolo 2 %.

Americké akciové trhy v prvním dni obchodování tohoto roku rostou, podporovány robustními ekonomickými ukazateli z Číny a Evropy. Index S&P 500 přidává mírně přes 1 %, díky ziskům těžařských společností a finančních institucí, které přidávají 1,8 a 1,4 %. Z bank dnes nejvíce posiluje Morgan Stanley a Bank of New York Mellon, jejichž akcie posilují o 2,3 %. Jedinými propadlíky dnešního obchodování jsou zatím pouze utility, které ztrácí 0,6 %. Index Dow Jones Industrial Average dnes také přidává 0,8 % a přibližuje se na dohled magické hranice 20.000 bodů.

Pražský parket se také osmělil k větším ziskům, když ve zvýšeném zobchodovaném objemu po včerejších 0,3 % dnes přidal necelé 1 %. Od ještě robustnějšího růstu ho výrazněji brzdila pouze energetická společnost ČEZ. Její akcie pokračovaly ve ztrátách a po včerejších –0,2 % dnes oslabily o další 0,4 % v reakci na klesající cenu elektřiny, která díky zvýšení výkonu francouzských jaderných elektráren ztratila od začátku roku 16,6 %. O dnešní růst se na pražském parketu nejvíce zasloužily rakouské finanční instituce Erste Group a VIG, jejichž akcie posílily o 2,3 a 2,6 %. Pozadu nezůstaly ani akcie operátora O2 s +1,9 % a Komerční banky s +0,6 %. Největší procentní nárůst dnes zaznamenala mediální společnost CME, jejíž akcie přidaly 2,7 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Equity Analyst