CZK/€ 25.265 -0,04%

03. 06. 2015

Subjekty:

Praha opět patří mezi 20 nejnavštěvovanějších měst světa

Společnost MasterCard v rámci svého indexu Global Destination Cities každý rok sestavuje žebříček 132 nejnavštěvovanějších měst po celém světě. Nejvyhledávanějšími destinacemi zahraničních turistů jsou stejně jako v loňském roce Londýn, Bangkok a Paříž. Praha se i letos zařadila mezi prvních dvacet světových metropolí, a porazila tak například Berlín, Dublin, Madrid, Lisabon, Los Angeles či Miami. V evropském měřítku Praha zaujímá deváté místo, velmi těsně za osmou Vídní.

Londýn, nejnavštěvovanější světová metropole, v loňském roce evidoval přes 17,75 milionů zahraničních příjezdů s přenocováním. Předpoklady pro rok 2015 počítají s více než 18,8 miliony cest. Zahraniční návštěvníci by letos měli v Londýně průměrně utratit 1 075 dolarů, tedy téměř 27 tisíc korun. Z TOP 20 měst lidé nejvíce utrácejí v Barceloně (za rok 2015 by to mělo být průměrně okolo 1 816 dolarů) a Soulu (1 473 dolarů), nejmenší útrata na jednu cestu naopak připadá na Amsterdam (491 dolarů).

Zahraniční turisté podnikli do Prahy v roce 2014 přes 5,2 milionu cest s přenocováním, v letošním roce by jejich počet podle studie MasterCard měl vzrůst na téměř 5,5 milionů. Průměrná útrata během výletu do hlavního města České republiky v loňském roce činila 650 dolarů, tedy okolo 16 tisíc korun. Letos by dle předpokladů měla mírně poklesnout na 603 dolary. Celkově by zahraniční turisté měli letos v Praze utratit v přepočtu zhruba 82 miliard korun.

Během celého roku 2015 by mělo být do 132 nejnavštěvovanějších měst uskutečněno téměř 383 milionů mezinárodních příjezdů s přenocováním a lidé by v průběhu svých návštěv měli za zboží, služby a zážitky utratit 360 miliard dolarů.

Předpovědi studie MasterCard týkající se návštěvnosti jednotlivých metropolí mohou sloužit úřadům a firmám k identifikaci oblastí, od veřejné dopravy, přes kulturu až po celkovou infrastrukturu, do nichž je třeba dále investovat, aby byl zajištěn budoucí růst, inovace a udržitelnost. „Náš globální index je jen začátek, prostřednictvím kombinace důkladné znalosti prostředí, inovací a zkušeností MasterCard uzavírá partnerství, která umožňují budovat chytrá města budoucnosti,“ vysvětluje Ann Cairns, ředitelka pro mezinárodní trhy, MasterCard.

TOP 20 nejnavštěvovanějších světových měst pro rok 2015:

Pořadí

5 468 012

Los Angeles

5 198 723

MasterCard mimo jiné vyvinul speciální marketingový program na podporu významných měst. Šest z deseti nejnavštěvovanějších měst pro rok 2015 se řadí mezi tzv. „Priceless cities“, což je unikátní globální platforma pro držitele karet MasterCard propojující jedinečné zážitky, speciální akce s možností prioritních vstupů na vybrané atrakce a výhodné nabídky u obchodníků.

Zajímavosti z jednotlivých regionů:

• Asie/Pacifik – region je domovem tří ze čtyř nejrychleji rostoucích turistických destinací mezi lety 2009 a 2015 – Kolombo, Čcheng-tu a Ósaka.

• Evropa nejdiverzifikovanější destinací z hlediska návštěvnosti je Istanbul, 50 % zahraničních návštěvníků přijíždí z 33 různých měst po celém světě.

• Latinská Amerika – Lima je nejnavštěvovanější a zároveň i nejrychleji rostoucí destinací v regionu. Navštíví ji a alespoň jednou tam přenocuje téměř o 50 % více zahraničních turistů než v druhém Mexico City.

• Blízký východ a Afrika – Dubaj je stále jednou z nejrychleji rostoucích destinací v rámci TOP 10, Abú Dhabí je pak mezi lety 2009 a 2015 třetí nejrychleji rostoucí destinací vůbec.

• Severní Amerika – Nejrychleji rostoucím městem od roku 2009 je Houston, který je zároveň jediným městem v Severní Americe s dvouciferným růstem cest.