CZK/€ 24.380 +0,14%

CZK/£ 28.780 -0,02%

CZK/CHF 25.162 +0,38%

29. 07. 2022

Pozor, aby se vám dovolená v cizině neprodražila

Chystáte se na dovolenou do zahraniční? Pak se nevyplatí zapomenout na vhodné cestovní pojištění. Bez něj totiž riskujete až milionové dluhy za léčebné výlohy nebo zásah záchranářů, vysoké doplatky za důležité léky, nemluvě o nákladech za hospitalizaci nebo možný převoz do ČR. Vhodné cestovní pojištění vám může pomoci i s odpovědností za škodu, zpožděním letu či ztrátou zavazadel.

Kartička pojišťovny nestačí vždy a všude
Bez základního pojištění nelze běžně fungovat, a to platí i pro dovolenou. Kartička pojišťovny, která platí zároveň jako Evropský průkaz zdravotního pojištění je naprostou nutností pro každého, ale na dovolené se nelze spoléhat pouze na ni.
„Každý by si měl uvědomit, že kartička zdravotní pojišťovny v kapse neznamená, že máte rizika spojená s nehodou nebo zraněním pokrytá vždy, všude a v plné výši. Průkaz totiž platí pouze v zemích Evropské unie, jinde na něj rozhodně nespoléhejte, a navíc kryje náklady jen v zařízeních napojených na veřejný systém dané země. Neplatí tedy pro soukromá zařízení, kde se platbě nad rámec nevyhnete. A i v zařízeních veřejného zdravotnického systému hradí pojišťovna péči, jen do určité míry a některé úkony v nich nemusí být kryty vůbec z důvodu, že daný úkon je sice krytý v České republice, ale v dané zemi nikoliv,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif.
Zásah záchranářů vás může zadlužit
Zejména pokud si vaše zranění vyžádá zásah záchranářů, náklady mohou být obrovské.
Některé úrazy na dovolené v zahraničí si mohou vyžádat i zásah vrtulníku, specializovaných záchranných složek, nemluvě o nákladné lékařské péči. To vše s sebou přináší nemalou finanční zátěž, kterou nelze plně pokrýt z veřejného zdravotního pojištění. Doplatky se tak mohou vyšplhat až do řádu milionů korun.
Pro takové případy se vyplatí před cestou sjednat cestovní pojištění. Vybírejte ho tak, aby krylo i případy extra vysokých nákladů. Týdenní cestovní pojištění vyjde v průměru na několik set korun, v celkové částce za dovolenou jde tedy o zanedbatelnou investici, která vás však ochrání před závažné problémy.
Soukromá zdravotnická zařízení a doplatky za léky
Evropský průkaz zdravotního pojištění má kromě geografického omezení i další limity. Stane-li se vám na dovolené úraz, nárok na základní zdravotní péči můžete uplatnit pouze ve veřejných zdravotnických zařízeních. Pokud budete potřebovat rychlou pomoc a v okolí budou k dispozici pouze soukromá zdravotnická zařízení, vlastním nákladům se bez dodatečného cestovního pojištění nevyhnete. Úrazy bývají navíc často spojeny s nákupem drahých léků na předpis, za které můžete v zemích Evropské unie zbytečně doplácet i tisícové částky.
Pro dítě je cestovní pojištění nutnost
Jedete-li na dovolenou do zahraničí s dětmi, pak je cestovní pojištění opravdová nutnost. „Zodpovědní rodiče počítají s tím, že na dovolené na jejich děti číhá nepřeberné množství nebezpečí úrazu. Od nejrůznějších zranění při koupání v moři, během cyklovýletu či na túře v horách. Pěkně potrápit dokáže i třeba bolavý zub nebo úpal,“ říká Martin Steiner.
Cestovní pojištění může zahrnovat i pojištění odpovědnosti a další výhody

Velkou výhodou některých pojišťoven je, že dokáží v rámci cestovního pojištění nabídnout i další příbuzná pojištění. „Naše cestovní pojištění umí pomoci lidem nejenom s náklady spojenými s nemocí či úrazem, ale zahrnuje i pojištění odpovědnosti za škodu, ztrátu zavazadel, storna zájezdu či zpoždění letu. Velmi vhodnou součástí našeho balíčku je také nepřetržitá asistenční služba v českém jazyce,“ uzavírá Martin Steiner z BNP Paribas Cardif.