Čtvrtek 21. listopadu. Svátek má Albert.

Potíže se splácením závazků se u občanů v jednotlivých okresech České republiky významně liší

Banky SOLUS 24.06.2013 | 15:53 0 Komentářů

Ke konci 1. čtvrtletí evidovalo sdružení SOLUS závazky po splatnosti u 8,15 % všech dospělých obyvatel České republiky. V jednotlivých okresech ČR se však procento osob v prodlení významně liší. Celorepublikový průměr zhoršují zejména oblasti na severozápadě České republiky.

Rozdíly mezi jednotlivými okresy jsou značné. Zatímco v okrese Žďár nad Sázavou je podle údajů sdružení SOLUS v prodlení s úhradou svých splatných závazků 4,48 % dospělých obyvatel, v okrese Most je to 17,18 %. Možnost posoudit regionální úroveň schopnosti obyvatel splácet své závazky v kontextu celorepublikových dat je tak pro společnosti nezbytná.

„Při grafickém zobrazení procenta osob v prodlení se splácením svých závazků v jednotlivých okresech ČR je patrné, že nejvíce potíží mají občané v okresech na severozápadě České republiky,“ uvádí k aktuálním statistikám Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS. Tento stav je daný celou řadou faktorů: od strukturálních problémů v ekonomice daných okresů, přes míru vzdělanosti obyvatel až po sociální složení obyvatelstva. Určitou zajímavostí je zde i významná korelace dobré platební morálky s úrovní religiozity obyvatelstva v daném regionu.

solus-130624

• podíl počtu osob se závazkem po splatnosti v registru SOLUS na celkovém počtu obyvatel ve věku 18 let a více v jednotlivých okresech
  • červeně okresy s podílem občanů v prodlení nad celorepublikovým průměrem 8,15 %, zeleně okresy s nižším podílem