Neděle 29. listopadu. Svátek má Zina.

Poslanecká sněmovna vyslyšela argumenty Hospodářské komory a zvýšila limit pro uplatnění výdajových paušálů

Investice 21.12.2018 | 15:09 0 Komentářů

Díky aktivnímu přístupu Hospodářské komory se živnostníkům navrací původní výše limitů pro uplatnění výdajových paušálů na 2 miliony korun ročně, limit byl v závěru minulého volebního období bez konzultace s podnikatelskou veřejností snížen na jeden milion korun a podnikatele tento krok výrazně zatížil. Poslanci navýšení limitů schválili ve třetím čtení v rámci projednávaného daňového balíčku.

„Hospodářská komora od začátku upozorňovala, že uplatňování paušálních výdajů procentem z příjmů stát zavedl proto, aby drobným podnikatelům ulevil od administrativy a že jde o nejjednodušší způsob, jak uplatnit výdaje v daňovém přiznání. Výdajové paušály se v průběhu času staly mezi drobnými podnikateli velmi rozšířeným nástrojem snižujícím daňovou zátěž“, řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Loni schválená novela se v minulém volebním období stala podle Komory jedním z řady kroků, které směřovaly k omezování a nežádoucí regulaci drobného podnikání v ČR. Uplatňování výdajových paušálů podnikateli je přitom výhodné i pro stát, výrazně totiž zjednodušuje byrokracii.

Už loni přitom Hospodářská komora aktivně vyzvala své členy, aby se neváhali ve svých regionech obracet na příslušné senátory a jednali s nimi o podpoře pozměňovacího návrhu senátora Lumíra Aschenbrennera v horní parlamentní komoře s cílem zachovat limity na hodnotě 2 milionů korun. Letos v květnu Hospodářská komora pomohla i díky obdobnému apelu na zákonodárce dostat do druhého čtení v Poslanecké sněmovně iniciativu občanských demokratů zvýšit živnostníkům limit pro uplatnění procentuálních výdajových paušálů. Tehdejší návrhy však ještě nenašly všeobecnou podporu.

Tisková zpráva Hospodářské komora