CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

11. 02. 2014

Poptávka po zajištění mezi firmami stoupá – AKCENTA CZ proto rozšiřuje v této oblasti své služby

Milan Cerman, předseda představenstva a ředitel pro oblast obchod AKCENTA CZ za tím vidí několik důvodů: „Určitě tím hlavním, který se na dramatickém růstu podepisuje, je ekonomická situace a také situace na devizovém trhu. Ten je poměrně dost volatilní a obtížně predikovatelný. Proto se rizika s tím spojená snaží firmy eliminovat, zafixovat si kurz a především si ochránit marži, kterou mají se svým zahraničním obchodním partnerem sjednanou. My jim v tom chceme maximálně pomoc, a proto uvádíme na trh nové služby a produkty. Díky nám mají i menší firmy a podnikatelé možnost využít nástroje, které byly dříve výsadou pouze velkých společností. A podle našich čísel to stále ve větší míře dělají.“

AKCENTA CZ proto představila novou službu Dealing limit. Ta umožňuje klientům po doložení požadovaných dokumentů a jejich schválení uzavírat zajišťovací obchody ve stanoveném rámci bez nutnosti skládat kolaterál, tedy blokovat peněžní prostředky. Využití zajišťovacích instrumentů tak je pro klienty ještě více flexibilní.

Druhou novinkou, kterou společnost AKCENTA CZ představila, je rozšíření portfolia finančních derivátů o opce. Klienti díky tomu mají nově možnost zvolit nástroj, který jim oproti forwardovým obchodům dává právo nikoliv povinnost koupit nebo prodat jednu měnu oproti druhé za dohodnutý kurz. V nabídce samozřejmě i nadále zůstává vedle klasického forwardového obchodu také forward s klouzavou dobou splatnosti a amortizační forward. Oba tyto produkty umožňují větší míru časové flexibility při jejich vypořádání.

„S našimi klienty vždy individuálně řešíme, který produkt by byl pro jejich konkrétní potřebu nejlepší, zda některý z forwardových obchodů nebo právě opce. Individuální přístup a cena služeb je to, co nás odlišuje od konkurence. Našimi klienty jsou z naprosté většiny malé a středně velké exportně nebo importně orientované firmy. Těm jsme schopni nabídnout úsporu při realizaci  zahraničního obchodu a také služby například právě v oblasti zajištění. Nabídkou služeb se jim snažíme vycházet vstříc, proto již teď připravujeme další novinky pro letošní rok,“ dodal Milan Cerman.