CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

12. 01. 2017

Subjekty:

Pojišťovně České spořitelny se daří odhalovat stále více podvodů v životním pojištění

„Počet odhalených případů rok od roku roste, například ještě v roce 2013 to bylo čtyřikrát méně než loni,“ komentuje rostoucí trend odhalených podvodů František Mareš, náměstek generálního ředitele Pojišťovny České spořitelny. „Na podvodech se stále častěji podílejí i lékaři. Mnohdy se tak jedná o celé organizované skupiny, jejichž členové si pojistnými podvody vylepšují své příjmy. Díky našim obranným mechanismům se nám však většinou daří podvody odhalit,“ uvádí František Mareš.

Nejčastěji jsou podvody v oblasti životního pojištění spojené s pojistnými událostmi v případě úrazů. Klienti často uvádějí nepravdivé údaje o způsobu nebo datu vzniku úrazu, prodlužují si délku léčení a po pojišťovně požadují větší škodu, než ve skutečnosti byla. Dopouštějí se tak pojistného podvodu, což je trestný čin.

Příklad:

Klient si sjednal navýšení pojistné částky u pojištění úrazu svého dítěte. Téměř vzápětí nahlásil pojistnou událost – úraz, kdy si dítě zlomilo levou ruku. Šetřením jsme zjistili, že dítě skutečně úraz utrpělo, ale již před půl rokem. Klient pozměnil pouze datum vzniku úrazu a data ošetření na lékařských zprávách.

Klient hlásil pojistnou událost, kdy mu mělo poleno spadnout na ruku a zlomit mu ji. Později se však zjistilo, že si ruku nechal zlomit kamarádem, který ho přes ni tím polenem přetáhl. Peníze potřeboval na úhradu svých dluhů.