CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

25. 08. 2015

Pohledem analytičky: Zakopaný pes je v rafinériích

Odpověď nalezneme především v evropských a českých rafinériích, které výrazně těží z poklesu ceny ropy. Rafinérské marže jsou opravdu nadprůměrné. Po přepočtu jsou průměrné marže evropských rafinérií přibližně 1 Kč/l. Dlouhodobý průměr je 0,4 Kč/l.

Vývoj českých rafinérských marží se do značné míry odvíjí od vývoje evropských marží. Rafinérská marže společnosti Unipetrol se vyšplhala ve druhém čtvrtletí 2015 až na 5,3 USD za barel, přičemž ve stejném období loňského roku marže činila pouhých 0,5 USD za barel. Za jeden rok tedy marže Unipetrolu vzrostla o 4,8 USD za barel.

Zajímavě vypadají také průměrné maloobchodní marže pumpařů. Ty se v dlouhodobém průměru pohybují okolo 2,4 Kč/l u benzínu a 3,8 Kč/l u nafty. Aktuálně se ovšem průměrná maloobchodní marže u nafty pohybuje okolo 4,5 Kč/l a u benzínu 2,6 Kč/l.

Ceny pohonných hmot v ČR by měly klesat pomaleji než ceny v okolních zemích. Havárie v litvínovské rafinérii může mít na ceny PHM výraznější dopad, pokud se produkce paliv v dohledné době neobnoví a to i navzdory tomu, že cena ropy Brent se propadla na minima z roku 2009.

Eva Mahdalová, analytik Colosseum