CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

12. 01. 2017

Podvodníci jsou nepoučitelní

Téměř polovina pojistných podvodů za více než 23 milionů korun připadla loni na podvodníky z Prahy. „Čistý štít si naopak zachovaly kraje Plzeňský a Královéhradecký,“ dodává Jiří Cívka. Královéhradecký kraj přitom ještě předloni zaujímal třetí příčku v republikovém srovnání s pojistnými podvody za více než 2,5 milionu korun.

DOMINUJÍ PODVODY V POJIŠTĚNÍ OSOB

„Největší objem odhalených pojistných podvodů připadá na pojištění osob. Meziročně vzrostly čtyřikrát,“ popisuje trend loňského roku Jiří Cívka z pojišťovny Generali. Z roku na rok se navíc téměř zdvojnásobil objem podvodů v pojištění motorových vozidel. Nejvíce v případě fingovaných odcizení vozu.

PŘÍLEŽITOST DĚLÁ PODVODNÍKA

Lidé si často neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění. To je typické především právě pro oportunistické podvody. Detektivové na ně nejčastěji narážejí v oblasti pojištění motorových vozidel. Obecně jsou oportunistické podvody frekventovanější a škoda se obvykle pohybuje maximálně v řádu desítek tisíc korun. Princip se takřka vždy opakuje. „Spouštěčem bývá zpravidla reálná škoda, kterou se pachatelé snaží uměle navýšit tak, aby se obohatili,“ uzavírá Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

Pokus o pojistný podvod je obecně vnímán jako méně společensky nebezpečné jednání než například zpronevěra. Pachatelé pojistných podvodů si však často neuvědomují, že se jedná o trestný čin s horní hranicí sazby nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let.

„UKRADENÉ“ AUTO PRODAL NA NÁHRADNÍ DÍLY

Trestnímu stíhání čelí muž z Chomutovska, který v červnu loňského roku nahlásil krádež svého osobního vozu Škoda Octavia. Policisté, kteří dostali oznámení stejně jako pojišťovna, vyšetřováním zjistili, že vozidlo nebylo ve skutečnosti odcizeno, ale prodáno na náhradní díly s vědomím a souhlasem pojištěného.

„ZRANĚNÝ“ KULTURISTA

Muž nahlásil poranění krční páteře, ke kterému mělo dojít při pádu na kolečkových bruslích. V průběhu šetření pojistné události však vyšlo najevo, že dotyčný v době léčení úrazu aktivně sportoval. Již po třech hodinách po ošetření lékařem posiloval a neměl nijak fixovaný krk, jak bylo lékařem předepsáno.

„POŠKOZENÝ“ NOTEBOOK

Jiný muž údajně svou neopatrností vrazil do ženy, které měl v důsledku nárazu vypadnout z ruky značkový notebook, který se měl poškodit. Během šetření se však ukázalo, že doklady o koupi a provedení opravy byly padělané. Oba aktéři vymyšlenou pojistnou událost zároveň uplatnili i u dalších pojistitelů. V čestném prohlášení navíc uvedli, že mezi nimi neexistuje žádný vztah, přitom spolu žili jako druh a družka ve společné domácnosti.

POJISTNÉ PODVODY 2016 / 2017 – ROZPAD PODLE KRAJŮ V ČR (v Kč)

Kraj                                                                                          2015                                          2016

Jihočeský

1 479 577