CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

29. 06. 2018

Subjekty:

Podle revize národních účtů rostla ekonomika vloni pomaleji, začátek letošního roku byl o něco svižnější

Každoroční revize časové řady HDP ukázala, že loňský hospodářský růst byl o desetinu slabší, než statistický úřad dříve odhadoval. Celkově však bylo zpřesnění spíše kosmetické. Silnější oproti původním odhadům byla v loňském roce soukromá spotřeba, zatímco výdaje vlády i investice byly revidovány směrem dolů. Revize se dotkla i prvního čtvrtletí letošního roku. Mezičtvrtletní růst byl revidovaný směrem o desetinu procentního bodu nahoru na 0,5 %. Meziroční růst se ale posunul kvůli historické revizi směrem dolů na 4,2 %. Za lepší mezičtvrtletní dynamikou stála o něco lepší spotřeba domácností i vlády, směrem dolů byl revidován přebytek zahraničního obchodu.

Dnes zveřejněné sektorové účty pro první čtvrtletí ukazují, že ziskové marže podniků pokračují ve svém poklesu. Mzdové náklady proti tomu výrazně rostou, když přidaly 9,2 %. Tento masivní růst odráží jak robustní zvyšování průměrné mzdy, tak rostoucí zaměstnanost. To motivuje nefinanční podniky investovat. I to dnes ukázaly sektorové účty. Míra investic totiž vykázala také solidní růst. Dobrá ekonomická situace domácností se projevuje v klesající míře úspor. Domácnosti se nebojí utrácet a v současnosti jejich výdaje rostou rychleji než jejich disponibilní příjmy.

Vysoký růst mezd, klesající ziskové marže i zvyšující se spotřeba domácností se projevují v cenovém růstu. Inflace se znovu vyhoupla nad dvě procenta a ještě chvíli se nad touto úrovní udrží. Podniky totiž budou část svých rostoucích nákladů přenášet na koncového zákazníka. ČNB tak může pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Pro letošní rok očekáváme ještě jedno zvýšení. Rizika jsou však posunuta směrem k ještě dvojímu růstu úrokových sazeb.

Měsíční data ukazují, že česká ekonomika na začátku roku citelně zpomalila a její rozjezd ve druhém čtvrtletí je spíše pozvolný. Podobné tomu je i v eurozóně. Na začátku roku tam ekonomický růst zbrzdily jednorázové faktory (stávky, mrazy, chřipková epidemie), ale ani po jejich opadnutí výraznou akceleraci nepozorujeme. Od letošního roku tak pro českou ekonomiku očekáváme zpomalení. Zatímco domácí faktory by měly i nadále působit pozitivně, protože spotřeba domácností by měla pokračovat v utěšeném růstu a investiční aktivita zůstat robustní, zahraniční poptávka se bude zvyšovat pomaleji a zahraniční obchod tak podle nás přispěje negativně.

VIKTOR ZEISEL
Head Economist