Středa 14. dubna. Svátek má Vincenc.

Podíl nezaměstnaných osob – březen 2015

Makro 09.04.2015 | 10:45 0 Komentářů

Výrazný pokles nezaměstnanosti se však v posledním roce týkal především krátkodobě nezaměstnaných do jednoho roku. Naopak počet dlouhodobě nezaměstnaných nad dva roky se v meziročním srovnání zvýšil a na konci letošního března činil 148 tis. osob.

Březnová čísla od MPSV potvrdila, že trend zlepšování situace na pracovním trhu nadále pokračuje.  Podíl nezaměstnaných osob v březnu poklesl na 7,2 % z únorových 7,5 %. Počet hlášených volných pracovních míst naopak vzrostl na více jak 76 tis. a je nejvyšší od roku 2008. Meziročně se přitom počet volných pracovních míst zvýšil o více jak 35 tis.

Poslední rok byl ve znamení setrvalého poklesu počtu uchazečů o zaměstnání. Zatímco loni v březnu bylo registrováno přes 608 tis. nezaměstnaných, tak letos v březnu to již bylo jen něco málo přes 525 tis. Úbytek nezaměstnaných tak meziročně činil 83 tis.

Výrazný pokles nezaměstnanosti se však v posledním roce týkal především krátkodobě nezaměstnaných do jednoho roku. Naopak počet dlouhodobě nezaměstnaných nad dva roky se v meziročním srovnání zvýšil a na konci letošního března činil 148 tis. osob. Je tak evidentní, že vysoká nezaměstnanost v předchozích letech měla primárně cyklický charakter a že v důsledku pokračujícího růstu domácí ekonomiky bude počet nezaměstnaných klesat i v nadcházejících měsících. Pod hladinu 7 % by podíl nezaměstnaných osob mohl zamířit již v dubnu.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ