Sobota 18. září. Svátek má Kryštof.

Podhodnocené evropské akcie se osmělily k prvnímu výraznějšímu růstu od amerických prezidentských voleb

Investice 07.12.2016 | 17:13 0 Komentářů

Na evropských akciových trzích se to dnes zelená, když se evropské akcie, dlouhodobě podhodnocené vůči americkým, odhodlávají k prvnímu výraznějšímu růstu od amerických voleb. K pozitivní náladě investorů přidává optimismus z globálního růstu a vysoká pravděpodobnost pokračování monetárního stimulu, o kterém bude ECB rozhodovat zítra. Index Stoxx Europe 600 dnes přidává 1,2 %, když silnému růstu komoditního a finančního sektoru, které přidávají přes 2 %, nedokázal zabránit pokles farmaceutických firem, který nebyl s 0,5 % tak silný jako u amerických kolegů. Z jednotlivých regionálních indexů pak dnes nejvíce posilují německý DAX a překvapivě i italský FTSE MIB, který umazává část svých propastných ztrát (-15,6 % od začátku roku).

Americké akciové trhy dnes sráží farmaceutický sektor, který poté, co se Donald Trump vymezil jako výrazný odpůrce vysokých cen léčiv, ztrácí přes 2 %. Krvavé ztráty farmaceutického sektoru dnes nezvládají odvrátit ani jinak vesměs zelenající se zbylé sektory, z nichž nejvíce přidávají utility, developeři a telekomunikační společnosti, které rostou mezi 0,6 a 0,8 %. Americké akciové indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial tak přešlapují kolem nuly.

Pražská burza se podobně jako její ostatní východoevropské kolegyně euforie na západoevropských trzích neúčastní, když výrazný růst z rána neudržela a přidala do 0,1 %. Silné zisky CME (4 %) a VIG (2,2 %) dnes odmazávaly především akcie KB, která neudržela včerejší zisky a ztratila 2,1 %, a Moneta Money Bank, která ve zvýšeném objemu klesla o 2,1 %. Naopak třetí kótovaná banka Erste Group dnes pokračovala v růstové trajektorii a posílila o 1,3 %. Elektrárenská společnost ČEZ dnes v malém obchodovaném objemu rostla o 0,5 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Komerční banka, a. s.