Sobota 24. října. Svátek má Nina.

Počet změn dodavatelů zemního plynu ubývá

Investice 19.06.2014 | 12:17 0 Komentářů

– Dodavatele zemního plynu mění za poslední roky stále méně zákazníků. Za prvních pět měsíců letošního roku podle ERÚ změnilo dodavatele celkem 109 041 zákazníků. To je o 36 procent méně v porovnání se stejným obdobím v loňském roce, kdy změnilo dodavatele zemního plynu za stejné období celkem 149 330 zákazníků. Tento trend byl patrný už v loňském roce, v roce 2012 bylo o 17 procent více změn dodavatelů než v roce 2013.  (Tisková zpráva ČPS)

„V Česku odebírá plyn 2,65 milionu domácností. I když v loňském roce nezměnila dodavatele ani celá desetina z nich, počet změn od roku 2011 stále výrazně klesá,“ říká Miloslav Zaur, předseda Rady Českého plynárenského svazu. „Přestože nejčastěji mění svého dodavatele plynu zákazníci v prvních pěti měsících roku, letos tyto změny klesly dokonce o 36 procent. Tento trend už vypovídá o částečném zklidnění trhu s plynem,“ dodává Miloslav Zaur. Konkurence dodavatelů na českém trhu s plynem je po Velké Británii druhá největší v Evropě, na českém trhu nyní plyn dodává přes 30 společností. V České republice odebírá plyn celkem téměř 2,87 milionu zákazníků.

Změna dodavatele (ERÚ)

rok 2013                          rok 2014

leden            36 646                             40 373

únor             33 824                             17 446

březen          29 914                             17 772

duben           23 871                             16 999

květen           25 075                             16 451

celkem       149 330                            109 041

Tento trend poklesu změny dodavatelů byl patrný už při porovnání roku 2012 (348 056 změn) a 2013 (297 281 změn). V roce 2012 to bylo o 17 procent více změn než v roce 2013.

Celková spotřeba zemního plynu za rok 2013 byla 8 277,1 mil. m3. Proti roku 2012 došlo ke zvýšení spotřeby zemního plynu o 1,5 procenta. Spotřeba zemního plynu v zimním období (říjen 2013 – březen 2014) byla celkem 5 265,6 milionu m3 zemního plynu, což znamenalo díky nezvykle vysoké průměrné atmosférické teplotě 4,1 ºC (o 2,6 ºC vyšší než v zimním období roce 2012/2013) meziroční pokles spotřeby v zimním období o 12,6 procent.