Pondělí 14. června. Svátek má Roland.

PMI vysílá negativní zprávu

Makro 01.07.2016 | 14:36 0 Komentářů

Nepříznivou zprávu o vývoji tuzemského zpracovatelského průmyslu dnes vyslala společnost Markit Economics. PMI mezi zpracovateli poklesl v červnu na 51,8 bodů, což je nejslabší výsledek od června 2013. Pomalý růst nových zakázek se negativně projevil na pomalejším růstu výroby.

PMI je index, který mapuje aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu. Nejaktuálnější data za červen informují o tom, že výkon českého výrobního sektoru opět ubral na síle. V červnu došlo k jednomu z nejsilnějších meziročních poklesů v historii sledování. PMI mezi zpracovateli se meziročně snížil o 5,1 bodů na 51,8 bodů. Meziměsíční snížení odpovídalo 1,5 bodu. I přestože se dílčí ukazatele pohnuly směrem vzhůru ve všech sledovaných oblastech, tedy výroba, nové zakázky, export, zaměstnanost, nákupy a rozpracovanost, tempo jejich růstu bylo pomalejší než před měsícem. Nižší tempo růstu nových zakázek se negativně odrazilo v rychlosti růstu výstupu. Oslabený růst objednávek by mohl ohrozit blízkou budoucnost českých zpracovatelů z hlediska dostatečného množství práce. Pachuť současné situace mezi českými zpracovateli však mírní zpracovatelé v Německu. Červnový průzkum totiž poukázal na druhé meziměsíční zlepšení ekonomiky výrobního sektoru v pořadí. Nejnovější data z Německa signalizují zrychlení nových objednávek, což by se mohlo pozitivně projevit i na české straně.

Průzkum mezi českými zpracovateli informoval mimo jiné i o vývoji cen. Červen byl ve znamení růstu cen vstupních i výstupních. Ceny vstupů se posunuly vzhůru zvláště díky vyšším cenám za kovy a plasty. Ceny účtované za hotové výrobky čekaly na obnovený růst celého půl roku.

PMI mezi zpracovateli nezakončil první pololetí příliš slavnostně. Díky aktuální hodnotě 51,8 bodů se nachází pod dlouhodobým průměrem a navíc prodlužuje éru meziměsíčních a meziročních poklesů na nepřerušených pět měsíců.

Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik MONETA Money Bank