Pondělí 26. července. Svátek má Anna.

PMI v květnu poklesl, průmysl brzdí nedostatek zaměstnanců

Investice 01.06.2018 | 10:12 0 Komentářů

Index nákupních manažerů z průmyslu na českém trhu kopíruje vývoj v Evropě. Indikátor PMI ztratil ve srovnání s dubnem 0,7 b., když poklesl na 56,5 b. Nachází se tak na nejnižší hodnotě za posledních 9 měsíců, přibližně na stejné úrovni jako jeho protějšky v Německu (56,8 b.) i v eurozóně (55,5 b.). Ty zaznamenaly v květnu propad na své 15měsíční minimum, nadále však zůstávají v pásmu, které signalizuje pokračující ekonomickou expanzi.

Podle našeho odhadu zkorigoval český průmysl v dubnu solidní březnový meziměsíční růst. Přesto zpráva společnosti Markit signalizuje, že vyhlídky na následující období zůstávají příznivé. V květnu by mělo znovu dojít ke zvýšení objemu výroby a to i přesto, že průmysl dlouhodobě naráží na své limity. Tím je především utažený trh práce bránící průmyslu v expanzi. V květnu tak podle účastníků průzkumu bylo vytvořeno nejméně pracovních míst za poslední rok a půl.

Přesto v současnosti zakázek z domova i ze zahraničí neubývá, avšak jejich růst je nejslabší od konce roku 2016. Díky rostoucím ekonomikám českých největších partnerů pokračují v růstu také exporty.

Klidu však nepřidají obavy z obchodních válek, míra dopadu americké ochranářské politiky na globální poptávku (po českých výrobcích) je spojená s nejistotou, která se na trhu negativně projevuje. Nákupní manažeři sice zůstávají optimističtí a věří, že se podmínky na trhu budou zlepšovat, přesto jejich optimismus poklesl na 17měsíční minimum.

MONIKA JUNICKE, KOMERČNÍ BANKA