Středa 27. ledna. Svátek má Ingrid.

PMI v Česku klesá navzdory dosažení šestiletých maxim v eurozóně

Investice 01.06.2017 | 15:41 0 Komentářů

Podnikatelské podmínky českého zpracovatelského průmyslu jsou stále historicky jedny z nejlepších, a to i navzdory meziměsíčnímu poklesu indexu nákupních manažerů. Zprávu o situaci v českém zpracovatelském průmyslu dnes zveřejnila společnost IHS Markit.

Informace o silném nárůstu indexu PMI v Německu navnadila tuzemský trh, že i v Česku by mohl být pokořen rekord z předchozích měsíců a let. Zatímco však Německo v minulém týdnu informovalo o dosažení nejlepší úrovně za posledních šest let, v českém zpracovatelském průmyslu se situace mezi dubnem a květnem mírně zhoršila. Čeští zpracovatelé se tak v květnu nevydali ve šlépějích německých sousedů. Květnové meziměsíční oslabení ale nemění nic na skutečnosti, že český zpracovatelský průmysl je silný, odolný a pro českou ekonomiku nezastupitelný.

Zpracovatelský sektor se v současné chvíli nemusí zabývat otázkou přílivu nových zakázek, kterých má dostatek. Vyrobená produkce poputuje k tuzemským i zahraničním odběratelům, především v Německu. Výstupní ceny, které zákazníci zaplatili za vyrobenou produkci v květnu, byly mírně vyšší než ceny účtované v dubnu. Přesun části nákladů přímo na zákazníky zapříčinily především vyšší pořizovací ceny při nákupu surových materiálů a vyšší mzdy zaměstnancům. Větší prostor pro rychlejší růst mezd se otevírá spolu s velkým nedostatkem vhodných pracovníků.

Vzhledem ke květnovým úspěchům zpracovatelského průmyslu nejen v Německu, ale i v celé eurozóně očekáváme, že český zpracovatelský průmysl bude vývoj v těchto zemích následovat. Vzhledem k otevřenosti a pozici české ekonomiky uvnitř EU je růst evropského PMI pro středoevropský region včetně samotné České republiky dobrou zprávou. Eurozóna je pro české výrobky hlavním exportním odbytištěm a proto předpokládáme zlepšení výsledků PMI v následujících měsících.

Tisková zpráva Moneta Money Bank