Neděle 20. června. Svátek má Květa.

Platební karta = pomocník na dovolenou

Banky ČSOB 27.06.2016 | 12:57 0 Komentářů

Počet vydaných platebních karet ke konci roku 2015 překonal počet obyvatel České republiky. Statistiky ukazují, že jich banky vydaly už 11,4 milionu. Klienti je využívají poměrně rádi, loni čeští turisté v zahraničí uskutečnili platby ve výši 81,1 miliard korun, což je o 67 % více oproti roku 2014, dalších 13,4 miliard korun vybrali prostřednictvím bankomatů.*

„Z našich statistik vyplývá, že si klienti ČSOB a Ery Poštovní spořitelny na svých zahraničních dovolených zvykli využívat platební karty. Loni během června až srpna provedli v zahraničí platby ve výši 269 milionů korun, což je o 10 % více než ve stejných měsících roku 2014. Největší počet transakcí proběhl na Slovensku a nejčastěji je klienti využívali v obchodech s potravinami, v hotelích, restauracích a na čerpacích stanicích,“ říká Patrik Šálek, výkonný manažer útvaru Řízení produktů – karty ČSOB.

V minulosti jsme byli zvyklí pro platby na zahraniční dovolené využívat hlavně hotovost a peníze měnit ve směnárnách. Posledních pár let ale již řada Čechů řeší platby až na místě a ve větší míře používá platební karty, což také dokazují statistiky ČSOB. Vzít si na dovolenou platební kartu místo velkého obnosu hotovosti je především bezpečnější, na rozdíl od karty totiž hotovost pro případ krádeže či ztráty nelze pojistit. Navíc při platbě kartou není klient odkázán na služby směnáren a je uplatňován přepočet devizovým kurzem.

Menší hotovost v místní měně je dobré mít u sebe již před odjezdem a při cestě, byť by šlo jen o pár drobných. Budou se hodit na parkovné, mýtné či spropitné. Nosit u sebe vysoký finanční obnos je ovšem riskantní, často totiž bývá terčem zlodějů. Také se příliš nevyplácí peníze vyměňovat zpátky na koruny, některé exotické měny navíc ani není možné v Čechách směnit. Jednoznačně nejlevněji vyjde platba kartou přímo u obchodníka. V některých případech je možné setkat se u některých obchodníků s  přirážkou, měl by na ni ovšem předem upozornit.

* Zdroj: Sdružení pro bankovní karty