CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

22. 06. 2016

Pět tipů, jak platit na dovolené

Vezměte si debetní i kreditní kartu
Pokud přemýšlíte, zda do peněženky přidat i kreditní kartu, dovolená je na to nejlepší čas. Může se stát, že u některých poskytovatelů služeb nebudete moci použít klasickou debetní kartu. Některé půjčovny aut či hotely požadují při rezervaci nebo platbě kreditní kartu.

Kreditka přijde vhod také v případě nepředvídaných výdajů. Některé banky nabízejí až 55denní období, ve kterém můžete peníze z kreditky splatit zcela bez úroků. Kreditní limit je možné převést i na běžný účet. Navíc mnohé prémiové kreditky mají již automaticky v poplatku zahrnuty i cestovní pojištění jejího majitele.

• TIP: Dnes již banky přinášejí různé způsoby, jak usnadnit klientům život na cestách. Třeba se rychle a jednoduše pojistit přímo prostřednictvím bankovní aplikace v mobilu. Pojištění je možné zřídit na celý rok, nebo jen na určité období. Pojistit přes mobil můžete sebe nebo i celou rodinu.

2. Výběry hotovosti v zahraničí

Zjistěte si předem, jaké poplatky účtuje vaše banka za výběry z bankomatů v zahraničí. Poplatky závisí na typu karty nebo účtu. Poplatek může být ve formě pevné sazby nebo vypočítaný jako procento z vybrané částky. Několik bank si dokonce za výběry v zahraničí neúčtuje poplatky vůbec. V zemích mimo EU si při výběru dávejte pozor na poplatek, který může účtovat provozovatel bankomatu. Bankomat musí na takový poplatek předem upozornit.

• TIP: Lidé se na dovolené při výběru z bankomatu v zahraničí setkají s možností výběru měny, ve které má být transakce zúčtována. Možnosti jsou obvykle dvě. Buď v domácí měně, například forinty v Maďarsku, nebo v eurech. V případě, že si klient zvolí standardní cestu, tedy domácí měnu, zúčtování se provede kurzem společnosti Visa / MasterCard. Tehdy se použije kurz této společnosti na přepočet domácí měny, například z forintů na eura. Ten je obvykle výhodnější, než kdyby si zákazník zvolil druhou možnost, tedy zúčtování transakce v eurech.

• Pro vyhledávání bankomatů v zahraničí je dobré mít nainstalovanou některou z aplikací určenou pro smartphony. Jednou z nich je například Visa Traveltools.

3. Dostatek hotovosti

Zjistěte si, zda výběry v hotovosti v zemi, kam cestujete (zejména mimo EU), nejsou limitovány pouze určitou částkou na den. Při výletu do exotičtější destinace je dobré cestu nahlásit bance, aby v případě, že se jí nepodaří s vámi zkontaktovat, kartu pro podezření ze zneužití nezablokovala. Dostatek hotovosti se hodí například na platby za lékařské ošetření. Pojišťovny totiž takové případy proplácejí až následně po předložení dokladu o pojistné události.

• TIP: Zjistěte si ve své bance limity pro výběr hotovosti ve zvolené destinaci.

4. Zkontrolujte si limity na platby i výběry

Abyste v obchodě či při platbě v hotelu nebyli zaskočeni, je dobré zkontrolovat si před cestou limity, které máte nastaveny pro platbu kartou. Je dobré znát taky maximální částku peněz, která se dá v místě dovolené vybrat z bankomatu za jeden den. Ve vzdálenějších destinacích limit může být nižší než v Evropě.

• TIP: V některých bankách můžete s okamžitou platností změnit limity na kartě přes mobilní bankovnictví.

5. Blokování při ztrátě či krádeži karty

Krádeže a zneužití karet patří mezi nejčastější nepříjemnosti na dovolených v zahraničí. Proto je dobré mít nastaveno SMS notifikace o pohybech na kartě i na účtu. Banky umožňují blokování karet přes internetové či mobilní bankovnictví, nebo telefonicky.

• TIP: Uložte si do mobilu telefonní číslo na kontaktní linku vaší banky nebo společnosti, která kartu vydala. V případě potřeby ho nebudete muset zdlouhavě hledat a blokování karty provedete pomocí jednoho telefonátu.

• Pokud trávíte dovolenou pouze v jedné destinaci, nenoste s sebou najednou obě karty. V případě ztráty nebo krádeže jedné z nich vám druhá zůstane v rezervě.

Produktový manažer banky Zuno Juraj Karabínoš