CZK/€ 25.155 -0,32%

Subjekty:

PENZIJNÍ BAROMETR: Atraktivita druhého pilíře se v listopadu opět propadla

awd-penzijni-barometr-03

Graf 1: Součet odpovědí: „Ano“ a „Spíše ano“. Zdroj: AWD Penzijní barometr. Listopad 2012. N = 960 respondentů.

„Podíl ekonomicky aktivních občanů, kteří jsou rozhodnutí vstoupit do druhého pilíře nadále, klesá. Důvodem je negativní kampaň k celé důchodové reformě vedená politickou opozicí a také neschopnost státu skutečně srozumitelně vysvětlit parametry důchodové reformy široké veřejnosti. Stát omezil v rámci důchodové reformy marketingové možnosti soukromých subjektům a sám zatím nedokázal veřejnost svou kampaní oslovit. Nejdůležitějším měsícem pro druhý pilíř bude leden,“ komentuje aktuální výsledky AWD Penzijního barometru Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD.

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře bude podle plánů vlády možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) to budou moci udělat jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let. Důchodovou reformu včetně zavedení druhého pilíře schválila 7. listopadu 2012 Poslanecká sněmovna, která přehlasovala veto prezidenta Klause.

Uvedená data vyplývají z průzkumu společnosti AWD, které zpracovala agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku 960 respondentů z celé České republiky.