Pátek 22. ledna. Svátek má Slavomír.

Penta vystřelila Fortunu do výšin

BankyInvestice 29.05.2017 | 16:53 0 Komentářů

V Evropě dnes oslabuje především italský parket, který díky výrazným ztrátám místních bank odepisuje přes 2 %. Po komentářích bývalého italského premiéra Renziho o možnosti předčasných voleb ztrácí UniCredit, Banco BPM a Unione di Banche Italiane přes 4 %.

Další velké italské bankovní domy Mediobanca, Intesa Sanpaolo a FinecoBank odepisují mezi 2,5 a 3 %. Index největších evropských společností Stoxx 600 ke konci obchodování oslabuje o 0,1 %, když kromě producentů průmyslových materiálů, kteří přidávají 0,2 %, svítí na monitorech všechny hlavní sektory červeně. K bankám, které odepisují 0,5 %, se přidávají automobilky s -0,4 % a výrobci IT hardware s -0,7 %.

Pražskému parketu dnes dominovaly akcie sázkařské skupiny Fortuna, jejíž akcie po oznámení majoritního vlastníka o navýšení odkupní ceny na 118 CZK na akcii, vystoupaly o 7,9 %. Dařilo se i mediální skupině CME, která přidala 3 %. Těsně pod 1 % přidaly i akcie Pegasu a ČEZu. Do červených čísel pražskou burzu však dostaly ztráty rakouských finančních domů Erste a VIG, jejichž akcie odepsaly 2 a 1,5 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ, KOMERČNÍ BANKA