CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

19. 05. 2015

Pauza (komentář k vývoji cen ropy Brent – 1M futures v týdnu od 11. do 15. května 2015)

Na úvod se ještě zastavme u korekce, která poměrně nečekaně zasáhla ropu v závěru uplynulého týdne, a ukončila tak její pětitýdenní cenovou rallye. Paradoxně toto zaváhání přišlo po býky dlouho očekávaném ukončení 17 týdnů trvajícího nepřetržitého růstu amerických ropných zásob. I za přispění silnějšího kurzu dolaru tak Brent předchozí týden ukončil na 65,39 USD za barel.

Hlavní roli zde však sehrála tvrdá tržní realita. Kombinace milionů neprodaných barelů ropy na březích severní Afriky, Severního a Kaspického moře, spolu s rekordní těžbou členů kartelu OPEC, nakonec donutila trh zastavit a zamyslet se. I když se cena v úterý opět vydala směrem na sever a poskočila na 66,86 USD, šlo zřejmě spíše o pokus býků vrátit trh urychleně zpět na růstovou trajektorii než o to, že by obchodníci hodili problém nadměrné nabídky opět za hlavu.

Středeční zpráva Mezinárodní energetické agentury však cenovým optimistům sebrala vítr z plachet. Agentura v ní upozornila, že výhled trhu není, vzhledem k všude se hromadící zásobě surové ropy, z krátkodobého hlediska nejlepší. Dále uvedla, že agresivní investice do nových produkčních kapacit v zemích OPEC i rekordní těžba jeho členů nasvědčují, že loni avizovaný boj o tržní koláč teprve začíná.

Dilema, zda více věřit nabuzeným býkům, nebo přesvědčivým medvědům uvěznilo Brent pod 67-dolarovou hranicí a nezdá se, že by ji mohl do konce týdne překonat. Ba co víc, při aktuální převaze negativních zpráv by nepřekvapilo, ani kdyby se cena vydala dolů.

Miroslav Kňažko, Senior Research Analyst, Sberbank Europe AG