Pondělí 21. června. Svátek má Alois.

Pan Euro do bankovní rady ČNB

Banky 25.05.2016 | 15:33 0 Komentářů

Na středoevropských devizových trzích panoval uprostřed pracovního týdne klid. Polský zlotý i maďarský forint otevřely oproti úterku na silnější úrovni, kterou během dne udržely. Kurz koruny byl opět stabilní, když se držel v jednohaléřovém pásmu u 27,02 CZK/EUR. Tuzemský kurzový vývoj tak nijak neovlivnily zprávy z Hradu.

Prezident Zeman dnes podle očekávání jmenoval novým guvernérem současného člena bankovní rady Jiřího Rusnoka. Ten se vlády nad ČNB ujme s prvním prázdninovým měsícem spolu novými členy bankovní rady, kteří byli jmenováni již minulý týden. Prezident Zeman dnes zároveň oznámil, že má v úmyslu jmenovat na jaře příštího roku, kdy končí druhý mandát Pavlu Řežábkovi a první mandát Lubomíru Lízalovi, členem bankovní rady Oldřich Dědka. Profesor ekonomie O. Dědek má již s působením v bankovní radě zkušenosti, když byl v letech 1999 až 2005 viceguvernérem ČNB. Od roku 2007 působí jako „pan Euro“, tedy jako národní koordinátor pro zavedení eura v ČR. Do ČNB by se tak vrátil odborník z akademické i veřejné sféry. Pokud by se politická reprezentace rozhodla nasměrovat Českou republiku do eurozóny, byl by právě O. Dědek tím, kdo by proces v ČNB zaštiťoval. Je však třeba uvést, že přijetí eura je výlučně politická záležitost, centrální banka působí pouze jako vykonavatel rozhodnutí vlády.
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky