Sobota 23. ledna. Svátek má Zdeněk.

Oznámení záměru odkupu minoritních podílů vystřelilo akcie Unipetrolu o 4 %

Investice 05.06.2017 | 20:22 0 Komentářů

Evropské akcie dnes ke konci obchodování umazávají většinu ztrát nabraných během dne a index Stoxx 600 odepisuje již jen do 0,1 %.

Přestože nedělní teroristický útok v Londýně přílišné výkyvy akciových trhů nepřinesl, investoři vyhodnotili spíše jeho potenciální negativní dopad do cestovního ruchu a tak akcie cestovních kanceláří a ostatních poskytovatelů služeb v cestovním ruchu dnes oslabují o 0,6 %. Cena ropy reagovala poklesem na zvyšující se napětí mezi Katarem a ostatními velkými blízkovýchodními producenty ropy a poslala akcie těžebních společností do 0,4% ztráty. Nedaří se dnes ani realitním developerům, jejichž akcie dnes odepisují 0,7 %, nejvíce ze všech hlavních sektorů. Mírného zisku 0,1 % se dnes daří dosáhnout pouze utilitám.

Americké akcie v úvodu obchodování oscilují kolem historických maxim. Přestože většina sektorů zatím ztrácí, index S&P 500 drží na nule finanční instituce a technologické tituly, jejichž akcie přidávají 0,6 a 0,2 %. Nejhůře na tom zatím jsou stejně jako v Evropě akcie realitních developerů, které odepisují 0,6 %.

Pražská burza dnes kvůli technickým potížím zahájila obchodování až ve 12 hodin a objem obchodů tak dosáhl pouhých 209 mil. CZK ve srovnání s ročním průměrem na 670 mil. CZK. Nejvýraznějším titulem dnešního zkráceného obchodování byly akcie Unipetrolu, které po oznámení majoritního vlastníka PKN Orlen o možném odkupu menšinových podílů, vystřelily o 4 %. Investoři tak zřejmě očekávají, že by většinový vlastník mohl být ochoten při výkupu zaplatit výrazné prémium. Druhý nejlepší výsledek dosáhl další titul, kde většinový vlastník již výkup zahájil, sázková skupina Fortuna, jejíž akcie si v dnešním obchodování připsaly 1,4 %. Přes 1 % zisku se ještě přehoupla likérka Stock Spirits. S 0,7 % zisku se dařilo i akciím VIG a ČEZ. Naopak k propadlíkům dnešního obchodování patřily akcie Pegasu s 0,9 % ztrátou a O2 a CME, jejichž akcie odepsaly 0,7 %. Nedařilo se příliš ani Erste a Monetě s -0,3 a -0,2 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Equity Analyst