Středa 21. dubna. Svátek má Alexandra.

Osočování živnostníků z nízkých daní je založeno na chybné úvaze

Makro 07.01.2015 | 10:34 0 Komentářů

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) upozorňuje, že v souvislosti se zveřejněním výsledků plnění státního rozpočtu za rok 2014 dochází k nesprávnému výkladu skutečně odvedených daní z příjmů OSVČ. Zavádějící je informace, že živnostníci odvedli za rok 2014 částku 600 milionů korun, což byl pokles vůči předcházejícímu období. (Tisková zpráva: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR)

Chybný výklad spočívá nesprávném ztotožňování příjmu z daně z příjmu fyzických osob (DPFO) s daní od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). DPFO v sobě sice zahrnuje daně živnostníků, ale je to současně příjmový účet od všech fyzických osob, které podají daňové přiznání. Je tedy „zatížen“ mnoha dalšími vlivy, nesouvisejícími s podnikáním, mj. například slevou na dani starobních důchodců, daňovým zvýhodněním hypoték apod. Uvedené číslo je tedy z pohledu příjmů do státního rozpočtu v pořádku, ale z pohledu faktického odvodu daně z příjmů OSVČ zcela irelevantní. Skutečný odvod OSVČ je v roce 2014 přibližně 4 miliardy korun, což znamená naopak nárůst vůči roku 2013. Předseda AMSP ČR Karel Havlíček k tomu dodává: „Ti, kteří trvale obviňují živnostníky z nedostatečného odvádění daní a argumentují odvody deset let starými, by se nejdříve měli seznámit s mechanismem vykazování daně z příjmů, všemi vlivy a potom vyřknout závěr. Nejenže se porovnává neporovnatelné, ale navíc je výpočet většinou odvozen na základě chybné úvahy. Jakkoliv to zní nelogicky, přesný odvod daně z příjmu OSVČ je díky nastavenému mechanismu v konkrétním roce pouze odhadnutelný, srovnávat v čase je potom úplný nesmysl, neboť v každém roce byl jiný režim daňových výhod nepodnikatelských subjektů, což se na účtu okamžitě projeví.“