CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

24. 08. 2016

Optimismus vládne české ekonomice

Lepší nálada opět panuje v průmyslu. Nakonec to koresponduje s dosavadními výsledky průmyslové výroby a se statistikou nových zakázek naznačujících, že obrat doposud pozitivního trendu, který ukazovaly minulé PMI, se nekoná. Firmy v průmyslu nejenom hodnotí příznivě svoji stávající situaci, avšak navíc se optimisticky dívají i do dalších měsíců.

Lehký obrat nálad je vidět i ve stavebnictví, kde se po loňském boomu dostavila „kocovina“. Propad poptávky poté, co se vyčerpaly dříve ladem ležící peníze z EU, táhl dolů nejen výrobu, ale vyvolal i silně negativní nálady. Aktuálně se situace přece jen mírně zlepšila, i když zatím jde jen o velmi malou změnu. Nicméně tvrdá data příliš o obratu stavební výroby zatím nenapovídají. Prozatím lze jen počítat se stabilizací s tím, že se jen stěží ve druhé polovině roku podaří vykompenzovat téměř desetiprocentní propad dosažený v první půlce roku. Příliš na tom nezmění ani silně rostoucí poptávka po nových bytech a rodinných domech, která spíše než k nové výstavbě vede ke zvyšování cen nemovitostí.

Pozitivně se do budoucnosti dívají firmy v odvětví obchodu. Nakonec proč by ne, když poptávka spotřebitelů po téměř čemkoli je v podstatě rekordní a nejde přitom jen o auta a elektroniku. Navíc pozitivní nálada panuje i mezi spotřebiteli. Strach z případného zhoršení ekonomické situace klesá, stejně jako obavy z nezaměstnanosti nebo z inflace. Nakonec nezaměstnanost stále klesá a volných pracovních pozic je skoro více než dost, i když na druhou stranu finanční atraktivitou často neoplývají. Optimismus mezi spotřebiteli potvrzuje předpoklady o silné poptávce domácností, která letos táhne českou ekonomiku vzhůru, zatímco investiční aktivita polevuje.

Nejnovější průzkum nálad mezi firmami i domácnostmi vyznívá veskrze dobře. Naznačuje, že se české ekonomice nejspíše vede velmi dobře i ve třetím čtvrtletí, i když meziroční tempa růstu nemusejí být až tak obdivuhodná. Přece jen se zde srovnáváme se silným loňským základem, který vrací ekonomiku k růstu začínajícímu dvojkou. Ani to však není s ohledem na vývoj v západní Evropě vůbec špatný výsledek. Zvlášť když vede k rychlému poklesu nezaměstnanosti a vedle toho citelně podporuje i zvyšování mezd. A to vše za cenu téměř nulové inflace.

Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.