Sobota 25. září. Svátek má Zlata.

Oldřich Dědek a Marek Mora jmenováni členy bankovní rady ČNB

Do vedení České národní banky míří Oldřich Dědek a Marek Mora. Prezident republiky Miloš Zeman je dnes při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě jmenoval do funkce členů bankovní rady na šest let, a to s účinností od 13. února 2017.

Nebudu zakrývat, že mě výběr obou pánů potěšil. Oba dobře znám, velice si jich vážím a považuji je za velmi kvalitní osobnosti. Jsem si jist, že díky svým bohatým zkušenostem i znalostem budou pro fungování České národní banky velkým přínosem,“ řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Oldřich Dědek (63) a Marek Mora (45) v bankovní radě nahradí Pavla Řežábka, jemuž 12. února vyprší již druhý mandát, a Lubomíra Lízala, který ve stejný den ukončí své šestileté angažmá ve vedení ČNB.

Vedle nově jmenovaných Oldřicha Dědka a Marka Mory v sedmičlenné bankovní radě dále zasedají guvernér Jiří Rusnok a viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Dalšími dvěma členy jsou Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký. Bankovní rada se ve svém novém složení poprvé sejde na řádném jednání 16. února. První měnověpolitické jednání, kterého se zúčastní noví členové, proběhne 30. března.

Členové bankovní rady ČNB jsou jmenováni na dobu šesti let s tím, že tuto funkci nelze zastávat více než dvakrát. Výběr a jmenování členů bankovní rady jsou výhradně v pravomoci prezidenta republiky.

ČNB pečuje o cenovou a finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh a zúčtování bank a vykonává dohled nad finančním trhem.