Pátek 16. dubna. Svátek má Irena.

Odmítáme novelu zákona o ‚kampeličkách‘ – omezí konkurenci a poškodí spotřebitele. Jsme proto připraveni zvážit podání stížnosti Evropské komisi

BankyInvestice 12.09.2014 | 10:23 0 Komentářů

Vysoké poplatky za bankovní služby jsou pro Česko typické. V Parlamentu ČR se nyní projednává novela zákona o ‚družstevních záložnách‘. Pokud bude beze změn přijata, hrozí zánik několika družstev. Klesá konkurence a nabídka služeb a to jde přímo proti zájmům spotřebitelů. (Tisková zpráva: Sdružení českých spotřebitelů)

„Čím slabší konkurenci budou mít banky na českém trhu, tím déle budou držet nemravně vysoké poplatky. Proto s napětím sledujeme jednání poslanců, které konkurenční prostředí přímo ovlivňuje,“ upozorňuje Libor Dupal, ředitel Sdružení českých spotřebitelů (SČS).

Ustanovení novely podmiňující úročení vkladů spotřebitelů uložených právě u družstevních záložen vložením jedné desetiny objemu vkladu do kapitálu družstevní záložny omezuje spotřebitele, kteří jsou kráceni na právu ochrany vkladu u úvěrových institucí pojištěním.

SČS podporuje různé nástroje, které směřují k vyšší zodpovědnosti spotřebitele.    Považujeme ale za zcela nepřípustné řešit otázku ‚morálního hazardu‘ vkladatelů (spotřebitelů) na úkor jejich práv na pojištění vkladů. Česká národní banka si navíc nemístně usnadňuje práci a povinnosti coby dozorového orgánu.

SČS považuje návrh novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, alespoň v některých částech, za další příklad zbytečné regulace, která je navíc zaváděna s argumentací prospěchu spotřebitelů. Není tomu tak. Vidíme, že nejen v Bruselu vzniká zbytečná regulace.

„Sdružení českých spotřebitelů bude v případě schválení tohoto ustanovení v novele zvažovat další možnosti ochrany spotřebitelů, včetně podání stížnosti k Evropské komisi na porušení evropského práva členským státem Evropské unie,“ dodává ředitel Dupal.