Čtvrtek 29. října. Svátek má Silvie.

Obyvatelé EU si ve 2. čtvrtletí vzali spotřebitelské úvěry za 57 miliard eur

Banky 08.10.2013 | 08:19 0 Komentářů

Evropský trh spotřebitelských úvěrů v letošním druhém čtvrtletí ožil – zákazníci si tady prostřednictvím nebankovních spotřebitelských úvěrů půjčili 57,1 miliardy eur, což značí meziroční nárůst o 1,6 %. Vyplývá to ze statistiky asociace Eurofinas, která zastřešuje nebankovní poskytovatele spotřebitelských úvěrů ze sedmnácti zemí  Evropské unie. Členem Eurofinas je i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA). (Tisková zpráva ČLFA)

O výrazných 11,1 % vzrostl meziročně objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých na nové i ojeté osobní automobily – celkem na ně bylo určeno 18,2 miliardy eur. Ostatní spotřebitelské úvěry dosáhly výše 38,9 miliardy eur, a to představuje naopak pokles o 2,3 %.

Největší objemy spotřebitelských úvěrů hlásí Velká Británie (16,7 miliardy eur), Itálie (11,8 miliardy eur) a Německo (10,9 miliardy eur). Česká republika se ve druhém letošním čtvrtletí podílela na celkových evropských objemech spotřebitelských úvěrů 0,7 %. Tuzemský trh v tomto období meziročně vzrostl o 0,9 % na 8,6 miliardy korun. Za celé první pololetí pak v České republice došlo k meziročnímu nárůstu souhrnného objemu spotřebitelských úvěrů o 0,2 %, v Evropě oproti tomu k poklesu o 1,2 %.