CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

22. 06. 2018

Obuvnická firma Prabos míří se svojí výrobou na Ukrajinu

Slavičínská firma Prabos, která u nás patří mezi největší výrobce pracovní obuvi, rozšiřuje svoji výrobu na Ukrajinu. Důvodem je zvyšující se počet zakázek a nedostatek kvalifikované pracovní síly u nás. Proto se společnost Prabos rozhodla otevřít v ukrajinském městě Ilarionovo poblíž Dněpropetrovsku novou šicí dílnu.

Společnost Prabos se zaměřuje především na pracovní a vojenskou obuv. Před nedávnem získala zakázku pro Armádu a Policii ČR v hodnotě 600 milionů a 100 milionů korun. V minulosti dodávala boty například také litevské armádě nebo německému Bundeswehru. Kvalitu této zavedené obuvnické značky si pochvalují také zaměstnanci firem jako například Panasonic, Samsung nebo ČEZ.

“Myslíme na budoucnost a rádi bychom včas předešli zbytečným komplikacím, kdy nebude na českém trhu dostatek šiček, bez kterých se výroba obuvi neobejde,” vysvětluje Jaroslav Palát, předseda představenstva obuvnické firmy Prabos.

“Kvalitních šiček, které řemeslu rozumí, ubývá, a jejich práci nikdy plnohodnotně stroje nenahradí. Oproti tomu na Ukrajině tato pracovní síla je,” doplňuje dále Palát. Důležitou roli hraje také fakt, že se v blízkosti ukrajinské pobočky nachází střední obuvnická škola, se kterou firma plánuje zahájit spolupráci.

V ukrajinské pobočce Prabosu plánují na začátku zaměstnat 25 dělnic, do budoucna se však počet šiček bude zvyšovat. “Zájem o práci u nás jsme zaznamenali daleko větší, přihlásilo se 300 vyučených šiček,” říká Palát. Na Ukrajině budou šičky vyrábět pouze svršky obuvi, celkové náklady včetně logistiky budou asi o 15 % nižší.

Firma Prabos vstoupila letos v květnu na trh Start, který byl založený Burzou cenných papírů Praha. Pro investory je lákavá především díky vysoké dividendě a atraktivnímu ocenění. Současně firma působí také na české burze RM-Systém, kde akcie firmy za týden vzrostly o 8 %.