CZK/€ 24.345 -0,08%

CZK/CHF 24.662 -0,45%

08. 12. 2020

Obraz od Zrzavého se v neděli vydražil za rekordních 28 miliónů Kč

Fantastická krajina od Jana Zrzavého dosáhla v internetové aukci světového aukčního rekordu a stala se tak jeho nejdražším obrazem. Aukční společnost USTAR stanovila jeho vyvolávací cenu na 770 tisíc eur (přes 20 milionů Kč), v nedělní online dražbě se jeho cena vyšplhala až na 28 080 000 Kč. Fantastická krajina tak předčila Zrzavého dosavadní aukční rekord z roku 2013, obraz s názvem Spící hoch, který se prodal za 19,3 milionů Kč.

„Fantastickou krajinu lze označit za jednu z nejlepších olejomaleb Jana Zrzavého, která se dostala za posledních 20 let na světový aukční trh. Reprezentuje jeho nejvýznamnější tvůrčí období, kdy se utvářel jeho osobitý malířský postoj, proto nás konečná vydražená cena zcela nepřekvapila,“ uvádí majitel aukční síně USTAR, Pavel Urban, který se věnuje starožitnictví od svých 18 let a je známý také z pořadu TV Prima – Poklad z půdy.

Jan Zrzavý byl český malíř, grafik, ilustrátor a scénograf, je označován jako významná postava českého výtvarného umění a představitel avantgardy nastupující začátkem 20. století. Jeho dílo Fantastická krajina má jednoznačnou literární inspiraci Juliem Zeyerem, jenž obdobné krajiny popisuje ve svých literárních dílech. Obraz se vyznačuje velkou sensitivitou a uvádí diváka do fantaskní krajiny, kterou se Zrzavý podrobně zabýval. Stejně jako v dalších svých dílech staví před pozorovatele důmyslnou hru s měřítky, objemy a barevnými kontrasty.

Dílo bylo vytvořeno v letech 1913 až 1914. Jedná se o olej na plátně s rozměry 49,5 x 49,5 cm. Celkové rozměry spolu s rámem dosahují 78 x 78 cm.

Na exkluzivní vánoční aukci se mohli účastníci setkat s velkým množstvím unikátních děl. Pořadatel aukce, společnost USTAR, se rozhodl pro online verzi z důvodu mimořádných vládních opatření kvůli současné koronavirové situaci. Aukce proběhla druhou adventní neděli (6.12.). Mezi další dražené předměty patřily díla Alfonse Muchy, Zrzavého obraz s názvem Pojďte ke mně všichni a také unikátní barokní astronomické konzolové hodiny Le Roy A Paris s vyvolávací cenou 3,3 milionu eur.

Galerie USTAR se zaměřuje výkup a prodej obrazů, hodinek, nábytku, šperků i dalších uměleckých děl a cenností.