Sobota 24. července. Svátek má Kristýna.

Obnovený růst zakázek podpořil PMI

Investice 02.07.2018 | 10:22 0 Komentářů

Český index nákupních manažerů ve výrobě v červnu překvapivě vzrostl o 0,3 b. na 56,8 b. Trh očekával pokles na 55,8 b. Index po čtyřměsíčním propadu zkorigoval svoje ztráty. I přes červnový nárůst PMI jasně naznačuje pokles tempa růstu HDP ve druhém čtvrtletí, který se podle našeho názoru bude pohybovat na nebo těsně pod 3,0 %.

Za růstem indexu stojí především rychlejší expanze objemu výroby, ke kterému přispěly jak tuzemské, tak zahraniční zakázky. Důležitým prvkem bylo také investování do rozšiřování výrobních kapacit, které jsme mohli pozorovat od druhé půlky minulého roku. Odhadujeme, že investice budou vysoké i po zbytek tohoto roku.
Průtahy v dodavatelských řetězcích nepolevují. Zrychlila i inflace cen vstupů, primárně kvůli vyšším cenám oceli, hliníku a mědi. Vyšší náklady firmy převedly na koncové zákazníky. Podnikatelská důvěra v červnu vzrostla díky plánovaným investicím do nových technologií, pokračujícímu růstu nových zakázek a přístupu na nové exportní trhy.

Český PMI se drží nad hranicí 50 bodů již dvacátým třetím měsícem v řadě. Index klesl v Německu, Maďarsku a v celé eurozóně. Naopak Polsko zaznamenalo nárůst.Navzdory mezičtvrtletnímu poklesu ve výši 1,8 b. český index ve výrobě nadále naznačuje pokračování nadprůměrného růstu české ekonomiky. Pro tento rok odhadujeme průměrný růst HDP na 3,5 %.

Milan Frydrych, analytik Raiffeisenbank