Neděle 18. dubna. Svátek má Valérie.

Objem úvěrů členů Eurofinas loni vzrostl o 7,7 % na 356,2 mld. eur

Banky 09.06.2015 | 09:53 0 Komentářů

Evropský trh s nebankovními úvěry loni vzrostl o 7,7 %. Vyplývá to ze statistik evropské federace Eurofinas, která zastřešuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů, hypoték a financování automobilů pro domácnosti ze šestnácti zemí Evropské unie. (Tisková zpráva: Česká leasingová a finanční asociace)

Objem všech nových úvěrů poskytnutých členskými firmami Eurofinas v roce 2014 dosáhl 356,2 miliardy eur. Objem spotřebitelských úvěrů se přitom meziročně zvýšil o 6 % a objem hypoték o 19,6 %. Jde o vůbec první růst v kategorii hypoték od roku 2011. Výrazný nárůst (o 13,3 %) zaznamenala také oblast financování nových vozidel určených spotřebitelům, v případě ojetin šlo o růst o 8,2 %.

„Výsledky odrážejí skutečnost, že v roce 2014 silně rostla spotřeba ve většině evropských ekonomik, a to díky zlepšené spotřebitelské důvěře a nízkým úrokovým sazbám. Očekáváme, že v letošním roce budou právě spotřebitelské výdaje hlavním tahounem růstu HDP, který by měl podle předpovědi Evropské komise dosáhnout v Evropské unii 1,7 % a v samotné eurozóně 1,3 %,“ říká předseda Eurofinas Valentino Gheli.

Eurofinas sleduje i výsledky jednotlivých produktů vhodných pro financování domácností: Podíl osobních půjček byl loni v rámci Evropy čtvrtinový a vykázal meziroční růst o 4,6 %. Podíl revolvingových úvěrů byl třetinový při zlepšení o 3,5 %. Podíl financování v místě prodeje byl dvoupětinový a dosáhl růstu o 3,4 %.

Nejvyšší meziroční navýšení objemů obchodů loni zaznamenaly portugalský a rumunský trh (v obou případech růst překročil 20 %). Největší trhy, včetně německého a britského, dosáhly stabilního růstu.