Pátek 25. června. Svátek má Ivan.

Objem nebankovních úvěrů v Evropě loni meziročně vzrostl o 12,7 % na 423,1 mld. eur

Banky 28.06.2016 | 13:48 0 Komentářů

Objem nových úvěrů, které v roce 2015 uzavřely nebankovní společnosti zastřešené evropskou federací Eurofinas, se meziročně zvýšil o 12,7 % na 423,1 miliardy eur. Eurofinas přitom do těchto objemů řadí spotřebitelské úvěry, financování aut, financování podnikatelů a hypotéky. (Tisková zpráva: Česká leasingová a finanční asociace)

Objem spotřebitelských úvěrů se meziročně zvýšil o 8,3 %, objem financování podnikatelů o 18,7 % a objem hypoték o 36,1 %. Ve všech těchto kategoriích se nebankovní financování vrátilo na předkrizovou úroveň.

V rámci spotřebitelských úvěrů byl podíl osobních půjček čtvrtinový (s meziročním růstem o 10,6 %), podíl revolvingových úvěrů třetinový (růst o 3,4 %) a podíl financování v místě prodeje dvoupětinový (růst o 5,9 %). Financování nových vozidel pro spotřebitele v loňském roce v Evropě meziročně vzrostlo o 18 %, financování ojetin o 15,2 %.

Nejvyšší meziroční růst loni vykázaly norský trh (o 25,6 %) a nizozemský trh (o 20,8 %). Největší trhy hlásí stabilní růst, německý o 7,8 % a britský o 6,9 %.

„Na výborné výsledky měla vliv především skutečnost, že během roku 2015 rostla spotřeba ve všech evropských ekonomikách. Právě spotřeba bude hnací silou i v roce 2016. Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů proto mohou být mírně optimističtí. Zároveň je ale třeba počítat s tím, že ekonomické prostředí je obklopeno riziky, která by mohla mít velký dopad,“ říká předseda Eurofinas Valentino Ghelli.

V České republice loni tzv. nebankovní trh podle údajů České leasingové a finanční asociace vzrostl o 7,1 % na 144,9 miliardy korun, z toho kategorie spotřebitelských úvěrů meziročně přidala 10,8 %.