CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

29. 06. 2017

Objem nebankovních úvěrů v Evropě loni meziročně vzrostl o 10,7 % na 457 mld. eur

Objem nových úvěrů, které v roce 2016 uzavřely nebankovní společnosti zastřešené evropskou federací Eurofinas, se meziročně zvýšil o 10,7 % na 457 miliard eur. Vyplývá to z finálních výročních statistik Eurofinas, která prostřednictvím národních asociací zastřešuje poskytovatele ze šestnácti zemí Evropy včetně České republiky.

Federace do svých dat zahrnuje spotřebitelské úvěry, financování aut a financování podnikatelů. Sedmdesát procent celkového objemu přitom bylo určeno na financování spotřebitelů.

Nejvíce sledovaná kategorie – financování vozidel – v loňském roce v Evropě meziročně vzrostla o 10,3 % na 141,5 miliardy eur.

V rámci financování všech dopravních prostředků patřil novým vozidlům pro spotřebitele 41% podíl, na ojeté vozy pro spotřebitele připadlo 32 %, na nová firemní auta 11 % a na ojeté firemní vozy 4 %.

Zatímco oblast financování nových automobilů pro spotřebitele narostla o 11,1 %, skupina financování nových firemních vozidel přidala 1,2 %.

Nejvyšší meziroční růst loni tzv. nebankovní trh vykázal v Turecku, Portugalsku a Nizozemsku. V České republice podle údajů České leasingové a finanční asociace vzrostl o 7 % na 155 miliard korun, samotná kategorie spotřebitelských úvěrů přidala 7,1 %.

Tisková zpráva Eurofinas