CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

29. 04. 2019

Subjekty:

Obě poslední cesty Miloše Zemana do Číny měly pro náš obchod zde na asijském trhu obrovský smysl, říkají čeští podnikatelé doprovázející prezidenta. Do ČR si někteří z nich přivezou první zakázky

Podnikatelská delegace Hospodářské komory, která během oficiální cesty prezidenta po Čínské lidové republice v posledních sedmi dnech usilovala o navázání obchodních vztahů s čínskými firmami, se dnes večer vrátí do České republiky s příslibem několika nových kontraktů.

Příkladem je kunovický výrobce malých sportovních letadel Czech Sport Aircraft. Podniku, působícího v srdci moravské letecké průmyslové zóny, se v Číně podařilo posunout zakázku na zavedení výroby lehkých cvičných letadel pro čínský trh. Kontrakt by mohl dle firmy dosáhnout hodnoty 7 až 10 milionů dolarů. „Je to na dobré cestě, ale jak to vždy v obchodu je, dokud není věc podepsaná a zaplacená, může se stát cokoliv,“ uvedl manažer společnosti Martin Drahoš. Český podnik, který za 10 let své existence vyrobil 650 letadel do 30 zemí, dnes patří k celosvětovým lídrům lehkých sportovních letadel.

Také mezinárodní čínská rodinná společnost Triangles World, která kromě Maďarska, Polska, Slovenska a Španělska i v České republice působí mimo jiné také jako zprostředkovatel dovozu a vývozu pro české firmy, během mise podepsala několik smluv na dodávky českých produktů. „Jde nám hlavně o typické české produkty, jako jsou kosmetické přípravky z chmele nebo hroznového vína, ale také třeba český křišťál,“ potvrdila před odletem zpět do České republiky jednatelka společnosti Jia Jianping.

V návaznosti na listopadovou prezidentskou misi do Číny, kterou rovněž organizovala Hospodářská komora, se začíná vyvíjet také obchodní spolupráce mezi českými a čínskými firmami v oblasti estetické medicíny. Tuzemská klinika Petra Clinic health v Číně jedná o obchodu hlavně s cestovními agenturami. Soustředí se totiž na čínské turisty, kteří mají během své návštěvy ČR zájem také o lékařské zákroky. „U asijské klientely jde především o zesvětlování či vybělování pokožky, u které není nutná rekonvalescence nebo hospitalizace,“ vysvětlil Tomáš Řehořek z kliniky. Obě mise si pochvaluje. „Na tomto složitém asijském trhu jsou jednání delší. Než dojde k nějakému obchodu, dlouhá jednání jsou prakticky nezbytná,“ dodal.

To ostatně potvrzuje i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Listopadová i tato dubnová podnikatelská mise doprovázející pana prezidenta na jeho pracovní cestě měly pro náš obchod na asijském trhu smysl. Čína je totiž velmi náročným trhem pro firmy z celého světa, nejen pro Českou republiku, a navázání stálých obchodních vztahů trvá v Číně nesrovnatelně déle než v Evropě. Často mu totiž předchází nutnost navázání vztahů až v osobní rovině,“ uvedl šéf Komory, který 60člennou delegaci podnikatelů na pracovní cestě hlavy země po Čínské lidové republice vedl. „Stále slýcháme, že je v České republice málo čínských investic. Jenže my máme zájem o všechny typy obchodní spolupráce, ať už týká vývozu, dovozu nebo zakládání společných podniků,“ připomněl Dlouhý.

Během podnikatelské mise uzavřelo obchodní dohody několik firem. Kromě dopravce Leo Express, který se v první fázi dohodl na dodávce tří vlakových souprav na české koleje a uzavřel opci na dalších 30 elektrických souprav, například také obchodník s outdoor módou Alpine Pro, výrobce důlních strojů Ferrit, dodavatel akvaponických farem Farm for Everyone nebo velkoobchod se zeleninou a ovocem Čerozfrucht a další.

Náklady spojené s organizací mise stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou hradí sami podnikatelé, tzn. včetně víz, ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, catering, pronájem konferenčních prostor a jednacích místností apod.