Čtvrtek 15. listopadu. Svátek má Leopold.

Dosavadní systém Invest, používaný v ČSOB od roku 1998, bude letos vyřazen z provozu. V ČSOB primárně sloužil pro obchodování s podílovými fondy emitovanými společností ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost a pro agendu výplaty výnosů z cenných papírů. Veškerou funkčnost modulu podílové fondy převzal společně s kompletními daty systém Capitol vyvíjený a dodávaný společností Capgemini, který doposud zabezpečoval obchodování s  fondy emitovanými KBC a lokálními fondy SR. Paralelní provoz obou systémů se totiž ukázal jako nadále nevyhovující, proto se ČSOB rozhodla je sloučit do jednoho systému. Capitol tak nyní zabezpečuje obchodování s veškerými podílovými fondy distribuovanými ČSOB.

Projekt byl dvoufázový, během první fáze v roce 2012 byla převzata funkčnost výplat výnosů emitentů cenných papírů, tedy oblasti, ve které je ČSOB jedním z hlavních hráčů na trhu. Tuto oblast bylo nutné v systému Capitol vyvinout zcela nově. V druhé fázi – únor 2013, bylo plně převzato obchodování s lokálními podílovými fondy i se všemi jejich specifiky.

Lucie Votrubová, projektový manager v ČSOB, k tomu uvedla: „Nasazení projektu bylo z podstaty nutné provést formou BIG BANG, tedy v jednom dni jsme zapnuli nově vytvořené funkčnosti v systému Capitol a zároveň jsme přestali obchodovat v systému Invest. Klienti ČSOB tuto zásadní interní změnu pocítili jen mimimálně, což považuji za jeden z úspěchů projektu. Zároveň oceňuji flexibilitu Capgemini při implementaci všech dodatečných požadavků a změn.“

Nasazením systému Capitol ČSOB dokázalo snížit náklady na údržbu systému a implementaci změn, které dříve probíhaly v obou systémech současně a snížila se i rizika spojená s dvojí implementací. Díky jednotné administraci obchodování s podílovými fondy se také podařilo snížit náklady na integraci obou systémů do dalších systémů banky.

„V roce 2009 Capgemini realizovalo podobný projekt, kde jsme převzali funkčnosti a data Istrobanky, která byla převzata ČSOB SK, také tento projekt byl velmi úspěšný,“ prozradil Ondřej Králik, projektový manager v Capgemini.

Jeden komentář: “Obchodování s podílovými fondy nabízenými ČSOB nově kompletně zajišťuje systém Capitol od Capgemini”

1. Ludvík napsal:

To pochybuji.