CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

04. 04. 2019

Obchodní jednání se vyvíjejí velmi pozitivně

Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ziskově. Index Dow Jones roste o 0,5 %, S&P 500 stoupá o 0,3 % a technologický Nasdaq se pohybuje mírně na úrovní včerejší zavírací ceny. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce daří telekomunikačním firmám (+0,7 %) a průmyslovým podnikům (+0,6 %). To, co hlavně přispívá k aktuálnímu optimismu akciových trhů, je vývoj v obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou. Prezident americké obchodní komory Myron Brilliant prohlásil, že obě strany jsou již téměř u cíle s dohodou. Nečeká ale uzavření dohody do konce tohoto týdne.

V tuto chvíli právě probíhá setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským premiérem Liu He. Spekuluje se, že po tomto setkání by Trump mohl oznámit, že se sejde s čínským prezidentem. To by byl silný signál, že uzavření obchodní dohody je na dohled.

Evropské burzy dnes zahájily silnějším poklesem, ale pod vlivem pozitivních zpráv ze Spojených států tento pokles doteď snižují. Hlavní index Stoxx 600 aktuálně oslabuje o necelé dvě desetiny procenta. Nejhůře jsou na tom energetické společnosti se ztrátou 0,8 %.

Pražská burza dnes za silně podprůměrné obchodní aktivity oslabila o 0,1 %. Mírně tak korigovala růst z počátku tohoto týdne. Za oslabením indexu stojí především bankovní skupina Erste Group se ztrátou 0,7 %. Od většího poklesu napomohla trojice vítězů, a to textilka PFNonwovens (+1,3 %), Moneta (+0,7 %) a operátor O2 (+0,6 %).

Jiří Kostka
Komerční banka