Neděle 05. července. Je státní Svátek - Cyril a Metoděj.

Obchodní dohoda je na dohled snad do měsíce, slibuje Trump

Investice 05.04.2019 | 17:42 0 Komentářů

Americké akciové trhy zahájily poslední obchodní den růstem. Vzhůru je tlačí vlna optimismu ohledně  obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že věří v uzavření dohody do čtyř týdnů. Čínský prezident Xi Jinping na to reagoval výzvou k brzkému ukončení jednání a uzavření dohody. Díky těmto zprávám tak index Dow Jones roste o 0,2 %, S&P 500 posiluje o 0,4 % a technologický Nasdaq přidává 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří téměř všem sektorům s výjimkou finančních institucí, které ztrácejí pouze tři setiny procenta. Nejlépe zahájily obchodní seanci energetické společnosti (+0,9 %).

Evropské trhy kopírují globální vývoj a také rostou. Hlavní index Stoxx 600 je aktuálně silnější o 0,2 %. Stejně jako ve Spojených státech se daří energetickým titulům (+1,1 %). Nejhlubší ztráty zaznamenávají realitní developeři, a to 0,7 %.

Pražská burza dnes za podprůměrné obchodní aktivity posílila o 0,1 %. Tahouny dnešního růstu jsou Erste Group (+1,7 %), Kofola (+0,7 %) a ČEZ (+0,6 %). V průběhu dne se objevily informace o návrhu ministerstva financí na zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků, alkoholu a hazardu. Vzhledem k tomu, že návrh obsahuje relativně skokové navýšení daně, tak dnes dopadla nejhůře likérka Stock Spirits, která si odnáší ztrátu 3,7 %. Philip Morris uzavřel o něco lépe, když přišel jen o 1,2 % své hodnoty.

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA