Úterý 21. srpna. Svátek má Johana.

Obavy o tureckou ekonomiku posílají akcie ke dnu

Investice 10.08.2018 | 16:06 0 Komentářů

Evropské akciové trhy navázaly na vývoj v Asii a od prvních minut obchodování ztrácejí. Index Stoxx 600 klesá o 1,1 %, když v červeném se nacházejí všechny hlavní sektory. Nejhůře se daří těžařům a zpracovatelům komodit (-1,7 %) a informačním technologiím či telekomunikačním společnostem se ztrátami okolo 1,5 %.

Příkazy obchodníků k prodejům vyvolaly obavy o stav turecké ekonomiky a jejího finančního zdraví s dopadem na vývoj v eurozóně. Poklesem by měly podle futures kontraktů zahájit obchodování i americké burzy.

Výprodeje se nevyhnuly ani pražskému parketu, ačkoliv ztráty indexu PX zhruba dvě hodiny před koncem dosahují 0,7 %. Nedaří se především největším a nejobchodovanějším emisím, když akcie Erste Group padají o 2,2 %, Komerční banky a ČEZ o 0,5 %. Na domácím trhu ale nalezneme i tituly, které jdou proti proudu. Daří se nápojářské skupině Kofola (+1,0 %), která v pondělí zveřejní své výsledky hospodaření za druhý kvartál, likérce Stock Spirits (+0,8 %) a mediální skupině CME (+0,6 %).

MIROSLAV FRAYER
Komerční banka