Sobota 28. listopadu. Svátek má René.

Investice 14.01.2020 | 11:06 7 komentářů

Praha 14. ledna 2020 – Zhodnocovat úspory v západním stylu – jednoduše, transparentně, bezstarostně a především bez účasti zkostnatělých bank a poradců – to je ambice českého startupu Fondee, který po dvou letech vývoje spouští svou online platformu pro investice s lidskou tváří a bez bariér. Jednoduchou a intuitivní cestou umožňuje lidem, aby pravidelně investovali a ukládali peníze do akcií a dluhopisů, aniž musí hradit zbytečné poplatky za drahé zprostředkovatele. Startup, který v roce 2017 založili manželé Hlavsovi, získal licenci od ČNB a v roce 2020 chce oslovit první jednotky tisíc Čechů.

„Češi mají iracionální strach z investování, přitom na Západě lidé nenechávají své peníze ležet na běžných účtech,“ říká Jan Hlavsa, zakladatel startupu Fondee.

Hlavsovi intenzivně pracovali na uvedení Fondee celé poslední dva roky. Oba zakladatelé přitom čerpali z bohatých zkušeností ze světa velkých financí, které nasbírali za 9 let působení v Londýně, kde v nejvyšších patrech londýnského City měli na starosti transakce, fúze a úvěry v miliardách liber. „Myslím, že už bylo načase přinést západní styl investování také k nám do Česka. Proto jsme se před dvěma lety vrátili a začali pracovat na Fondee,“ říká Honza Hlavsa.

Nová platforma, která je v ostrém provozu od začátku ledna 2020, je mimo jiné alternativou k tradičním podílovým fondům. Má jednoduchý a přehledný výběr portfolií (žádné stovky fondů, ve kterých se lidé nevyznají) a služby nabízí za nízké a transparentní poplatky, žádný vstupní, výstupní ani výkonnostní poplatek.

Čistě, jasně a bez zbytečných informací

Startup si zakládá na transparentnosti a před svými klienty neschovává poplatky. Klient vždy ví, co platí a co za to dostává. „Transparentnost a přímost je pro nás zcela zásadní. Děláme službu pro lidi, kteří nechtějí poslouchat zbytečnosti, ale hledají jednoduchou a přehlednou cestu ke zhodnocení svých peněz. Nezahlcujeme informacemi, naším cílem bylo vybudovat snadno průchodný web a přehlednou klientskou zónu. Po dvou letech se to podařilo a jsme rádi, že platformu můžeme konečně uvést do plného provozu,“ říká Eva Hlavsová.

„Jednoduše řečeno – děláme z vašich peněz více peněz. A to s výnosem vyšším než v bance a s nejnižšími poplatky na trhu (0,9 % p. a.). Klienti ocení také možnost investovat i v malých částkách, je klidně možné začít třeba tisícovkou,“ dodává Honza Hlavsa.

Jak to funguje?

Investované prostředky se rozdělí mezi několik fondů ETF, z nichž každý obsahuje stovky akcií nebo dluhopisů. Investice jsou tak rozložené např. mezi akcie největších amerických firem nebo mezi státní dluhopisy. Fondee připravilo několik typů rozložení od méně rizikového, které se historicky zhodnocovalo okolo 3 % ročně, až po rizikovější portfolio složené především z akcií, jehož zhodnocení bylo okolo 8 % ročně.

Ke spokojenému investování vede pět jednoduchých kroků – a vše probíhá online. Platforma za pomoci dotazníku vyhodnotí vztah klienta k riziku, ten si na základě toho vybere portfolio odpovídající jeho preferencím a může začít investovat. Fondee následně samo udržuje portfolio podle strategie, kterou si investor sám předem zvolí. V případě potřeby je možné portfolio prodat a peníze okamžitě přistanou zpátky na účtu.

Tisková zpráva Fondee

7 komentářů: “Nový český startup Fondee chce Čechy naučit, že peníze se nezhodnocují v bankách. Nabízí investování v západním stylu, levněji, bez bariér a prostředníků”

1. Adam napsal:

Tohle je můj referenční kód u Fondee: 5C94QV32R. Proč ho sdílím? Protože když si přes něj vytvoříte investiční účet u Fondee, dostanete bonus: 3 měsíce budete mít u Fondee bez poplatků. A to se vyplatí! #fondee

2. Předávání pokynů napsal:

Předávání pokynu IZ do OCP mimo ČR (Holandsko?). Držím palce s ČNB při brzké kontrole …

3. Franta napsal:

Dneska naskočit do akciového vlaku? To chce odvahu.

• Anonym napsal:

Není naopak krize nejlepší čas začít?

• Kuba napsal:

Mno… Ano.

Az na to ze
        a) nejsme v krizi. Ani EU equity ktere je vuci US podcenene rozhodne neni v krizi.

b) jednorazova investice do akcii dnes je opravdu nebezpecnejsi, protoze predchozi rust byl masivni. Mi klienti (rustova portfolia) maji za posledni rok prumerny vynos kolem 20 % a to jsou rozlozeny, potencial byl vyssi.
        Ciste na zaklade pravidla regresion to mean je na miste opatrnost.

c) Krize se uplne neceka. Vody jsou klidne, vanek drobny, slunce krasne sviti a na nebi ani mracek… Presto mnozi vesti bourku protoue „uz dlouho nebyla“. Tim ze to delaji uz peknych 5 let a vytrvaji tak samozrejme driv nebo pozdeji bourka prijde a budou se placat po zadech se slovy „my sme vam to rikali“