CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

07. 04. 2022

Novou akvizicí REICO ČS LONG LEASE fondu je vývojové centrum, které využívá i Ferrari

REICO ČS LONG LEASE fond, obhospodařovaný REICO investiční společností České spořitelny, a.s., kupuje výzkumné a vývojové centrum společnosti BWI v polském Krakově. Hodnota nové akvizice fondu činí přibližně 700 mil. Kč (27,3 mil. EUR).

Výzkumné a vývojové centrum BWI  se skládá ze dvou propojených budov postavených v roce 2020, vyznačujících se šetrností k životnímu prostředí. Jejich součástí jsou zejména laboratorní a kancelářské prostory, ale i například 365 parkovacích míst. Celková pronajímatelná plocha objektu je téměř 11 tisíc m2 a je plně obsazena. Jediným nájemcem nemovitosti je nadnárodní společnost BWI, zaměřující se na vývoj, výrobu a prodej odpružovacích systémů a jiných vybraných součástek a komponentů pro automobilový průmysl. Mezi klienty společnosti patří například značky BMW, Ford, Porsche, Audi, Ferrari nebo Land Rover.

„Výzkumné a vývojové centrum je společností BWI pronajato na velmi dlouhou dobu. Akvizice je tak významným krokem v rozvoji REICO ČS LONG LEASE fondu a jasnou zprávou pro podílníky a obchodní partnery, co od nového fondu do budoucna očekávat“, říká Tomáš Jandík, předseda představenstva REICO IS ČS.

Nemovitost se nachází v atraktivní lokalitě malopolského regionu v bezprostřední blízkosti krakovského letiště, které je druhým nejrušnějším v Polsku. Výzkumné a vývojové centrum BWI leží zhruba 1 kilometr od páteřní dálnice A4 propojující zemi na západě s Německem a na východě s Ukrajinou. Centrum Krakova je vzdálené od budovy zhruba 20 kilometrů a je dobře dostupné všemi dopravními prostředky. Budova byla nově postavena na míru společnosti BWI, která již mnoho let působila v jiné krakovské lokalitě.

REICO ČS LONG LEASE fond koupil nemovitost od společného podniku americké investiční společnosti InSite. Kupujícího při transakci zastupovaly společnosti White & Case, TPA, Knight Frank a Arcadis.

Akvizicí výzkumného a vývojového centra BWI tak REICO ČS LONG LEASE fond výrazně navýšil svoji zainvestovanost nemovitostní složky a zároveň tak rozšířil svoji sektorovou a regionální diverzifikaci. Celková tržní hodnota portfolia fondu nyní dosahuje téměř jednu miliardu korun. Počet investorů REICO ČS LONG LEASE fondu od květnového zahájení obchodování podílových listů výrazně rostl a ke konci března jich registroval téměř 11 tisíc. S přibývajícími měsíci bude fond pokračovat v navyšování své zainvestovanosti tak, aby jeho výkonnost rostla k dlouhodobému cíli 5 % p.a..

REICO ČS LONG LEASE fond byl založen v lednu 2021 a zaměřuje se na budovy s velmi dlouhými nájemními smlouvami a bonitními nájemci. Jedná se již o druhý retailový nemovitostní fond založený a obhospodařovaný REICO investiční společností České spořitelny. Je určen jako doplněk investičního portfolia k fondu REICO ČS NEMOVITOSTNÍ a je vhodný zejména pro konzervativní a středně dynamické investory, kteří chtějí navýšit výnos své nemovitostní složky. Ve vlastnictví fondu jsou nyní 2 logistické nemovitosti, z toho jedna v České republice a druhá v Polsku.