Čtvrtek 22. října. Svátek má Sabina.

Noční můra firem: vymáhání dluhů v zahraničí.

Investice 30.04.2014 | 10:19 0 Komentářů

Stále větší komplikací jsou pro české firmy dluhy od zahraničních obchodních partnerů. Podle jedné ze tří největších inkasních agentur v ČR, společnosti B4B Inkasso, vzrostl zájem o inkaso pohledávek v zahraničí ve srovnání let 2013 a 2012 o takřka 30 %. Průměrná částka dluhu po splatnosti, kterou chtěly české firmy inkasovat v zahraničí, činila 15.763 Kč. (Tisková zpráva: B4B INKASSO)

V roce 2013 řešila inkasní agentura B4B Inkasso 1.359 případů směřujících od českých firem do zahraničí. Každoročně toto číslo roste o desítky procent. Do správy inkasní agentury však pohledávky míří poměrně pozdě, obvykle až po 180 dnech po splatnosti. „Čím starší pohledávka je, tím obtížněji se inkasuje a klesá tak pravděpodobnost, že firma peníze dostane. Ideální je, a to platí pro ČR i zahraničí, předat dluh okolo 90. dne po splatnosti,“ upozornil Miroslav Rozbroj, jednatel společnosti B4B Inkasso.

Při řešení pohledávek v zahraničí firmy často naráží na problematiku rozdílné legislativy. Liší se promlčecí lhůty, možnost sledování insolvenčního řízení na internetu či zveřejňování výpisů z obchodního rejstříku. Případné soudní řešení pohledávek je pro českou firmu v zahraničí velmi složité, drahé a výsledek nejistý. Při uzavírání smluv se zahraničními partnery má Miroslav Rozbroj doporučení: „Vyplatí se ujednat si ve smlouvě prorogaci. To znamená, že případný spor bude řešit český soud podle našeho práva.“

Na úspěšnost inkasa má podstatný vliv lokalita, kde dlužník sídlí. Ve vyspělých zemích je úspěšnost poměrně vysoká a srovnatelná s ČR. Komplikované je inkaso ve východní Evropě, ale i v zemích EU jako jsou Rumunsko, Řecko, Itálie, Španělsko či Portugalsko.