Čtvrtek 17. června. Svátek má Adolf.

Nidecký a Benda se zítra probudí jako členové BR

Banky 30.06.2016 | 17:59 1 Komentář

„Bankovní rada dnes na závěr svého jednání vyjádřila poděkování svým dvěma odcházejícím členům, tedy guvernéru Miroslavu Singerovi a vrchnímu řediteli Kamilu Janáčkovi.“ Tak zní citace z dnešního prohlášení bankovní rady po měnovém jednání. Shodou okolností to tak vyšlo, že oba dostali možnost se ještě naposledy vyjádřit k měnové politice v poslední den svého mandátu. Na příště toto jednání bude probíhat pod vedením Jiřího Rusnoka s novými členy bankovní rady ČNB, kterými se zítra stanou Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký.

Mediální nepřítomnost Tomáše Nidetzkého ho zatím činí pro finanční trhy nepředvídatelným. Očekáváme ovšem, že bude následovat jednání Jiřího Rusnoka. U problematiky negativních sazeb by se mohl projevit jeho odpor vůči nim zabalený do argumentů finanční stability plynoucí z jeho dlouhodobého působení ve finančních institucích, které by tím byly hodně postiženy.

Přínosem Tomáše Nidetzkého do fungování bankovní rady bude dlouholetá zkušenost z institucí finančního trhu, pojišťovny, penzijního fondu či stavební spořitelny. Jeho expertíza z dané oblasti včetně znalosti regulace bude zajisté důležitá. Jmenováním Nidetzkého tak bude pro budoucího guvernéra Rusnoka jednoduší implementovat nové regulatorní požadavky a čelit výzvám v nových licenčních a povolovacích řízeních.

V osobě Vojtěcha Bendy zase získává nový guvernér ČNB Jiří Rusnok za kolegu dlouholetého spolupracovníka. Vojtěch Benda od jmenování Jiřího Rusnoka do bankovní rady (březen 2014) působil jako jeho poradce. Oba také mají část své pracovní kariéry spjatou s finanční skupinou ING, kde Jiří Rusnok působil jako ředitel pojišťovací části pobočky ING pro ČR a SR a Vojtěch Benda jako ekonom. Guvernér Rusnok tak po svůj bok do bankovní rady dostává loajálního spolupracovníka, se kterým sdílí ekonomické názory i pohled na problematiku fungování ČNB. Velmi pravděpodobně spolu budou v bankovní radě ČNB tvořit pevný hlasovací blok.

Z měnově-politického hlediska se v novém týmu budou muset vypořádat s brexitem a s ním spojeným šokem na finančních trzích, který se bude postupně propagovat to reálné ekonomiky. V souladu s naší stávající prognózou nadále očekáváme opuštění intervenčního režimu v Q3 17. Nově by se k tomuto termínu mohla přiblížit i BR, která by na dalším svém měnově politickém jednání (4. srpna) mohla posunout svou rétoriku ze současného znění „i nadále vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017“ na něco jako „bankovní rada vidí jako pravděpodobné ukončení závazku po polovině roku 2017“. Rizika dosažení inflace, které je pro opuštění tohoto režimu zásadní, se totiž kumulují směrem dolů. Dalším protiinflačním rizikem jsou i nízké ceny potravin.

K další obměně v bankovní radě pak dojde v polovině února 2017, kdy skončí druhý mandát Pavlu Řežábkovi a první mandát Lubomíru Lízalovi. Dojde tedy minimálně k jedné další obměně ve složení bankovní rady, která už mohla být součástí vyjednávání nynějšího jmenování členů BR. Jedním ze zmiňovaných dalších kandidátů je Oldřich Dědek, který už jeden mandát v BR dříve odsloužil.

DAVID KOCOUREK, KOMERČNÍ BANKA

Jeden komentář: “Nidecký a Benda se zítra probudí jako členové BR”

1. Martin napsal:

Opravte si prosím jméno v titulku u p. Nidetzkého – v článku už máte správně.