Pátek 23. června. Svátek má Zdeňka.

Nejvyšší soud ČR odmítl nároky dr. Nemetha ve sporu s ČSOB

Banky ČSOB 07.11.2012 | 14:38 0 Komentářů

Nejvyšší soud ČR odmítl dovolání dr. Nemetha, kterým se pokoušel zvrátit předchozí soudní rozhodnutí, jimiž byly pravomocně zamítnuty jeho nároky vůči ČSOB.

„ČSOB takové rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR očekávala a celou záležitost údajných nároků dr. Nemetha tím považuje za definitivně uzavřenou,“ uvádí Petr Knapp, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Nejvyšší soud ČR odmítl dovolání dr. Nemetha ve sporu s ČSOB o zaplacení částky 548 mil. Kč s příslušenstvím, a tak potvrdil jednoznačný závěr napadeného rozsudku Vrchního soudu v Praze, že Smlouva o poskytování právních služeb uzavřená mezi advokátní kanceláří Gerloch, Nemeth a partneři na straně jedné a IPB na straně druhé v listopadu 1998, jejímž předmětem měla být sekuritizace aktiv IPB, byla od samého počátku absolutně neplatná pro rozpor se zákonem. Dr. Nemethovi tak nemohl vzniknout žádný nárok na náhradu škody a smluvní pokutu, který se vůči ČSOB pokoušel uplatnit, a jehož části následně postupoval na různé další společnosti. Ty ho využívaly k fiktivním zápočtům s cílem vyhnout se placení svých úvěrových závazků. V žádném ze soudních řízení, které těmito zápočty vyvolaly, však neuspěly.

„Závěr Nejvyššího soudu ČR o neplatnosti smlouvy dr. Nemetha s IPB je zcela v souladu s řadou dalších pravomocných soudních rozhodnutí, které v souvisejících sporech vyzněla vždy ve prospěch ČSOB,“ doplňuje Petr Knapp.

Tagy IPB nároky