CZK/€ 25.305 -0,06%

26. 07. 2016

Subjekty:

Nejobchodovanější firmy v ČR pocházejí z USA

Červen se na akciových trzích nesl ve znamení nestability, vyvolané především z nejistoty kolem britského referenda o odchodu z EU. Není proto překvapením, že investoři obrátili svoji pozornost směrem k americkým firmám.

První místo mezi českými investory obsadila americká firma Cypress Semicond vyrábějící technologické komponenty, druhé biotechnologická firma Biomarin Pharma a třetí Bank of America. Až na čtvrtém máme německou finanční a technologickou společnost Wirecard AG a na pátém český ČEZ. „Globálně nejobchodovanější tituly se zásadně nemění. To je dáno především jejich likviditou a potenciálem jak pro dlouhodobé investování, tak hlavně pro krátkodobý trading. Naopak čeští investoři jsou již delší dobu příznivci spíše selektivního přístupu,“ vysvětluje Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Globálně nejobchodovanější byl v červnu Amazon

Americké firmy jsou nejoblíbenější i celosvětově mezi investory. Na prvním místě byl v červnu Amazon, dále pak Facebook, Apple a Tesla Motors. Až páté místo obsadila banka z Evropy – Deutsche Bank. „Amazon, Facebook a Apple jsou opět mezi nejvíce obchodovanými CFD na jednotlivé akcie na platformách Saxo Bank, neboť lákají možností růstu, které americké technologické firmy nabízejí. Kromě toho řada drobných investorů využívá produkty těchto společností každý den,“ říká Pavel Drahotský.

Facebook v letošním roce předvedl dva skvělé výkony, které jeho akciím pomohly vyšplhat o 10 % a stát se tak nejvýkonnějším mezi pěti nejobchodovanějšími CFD v rámci Saxo Bank. Lze předpokládat, že Facebooku se bude dařit i po zbytek roku.

Apple zahájil rok pozitivně, ale slabé výsledky zveřejněné v dubnu ukázaly, že firma měla v prvním čtvrtletí letošního roku první negativní růst příjmů od roku 2003, neboť Apple se potýká s problémy v Asii v boji s konkurencí Samsungu, Huawei a Xioami. Průběžné informace za druhé čtvrtletí nenaznačují obrat k lepšímu, tudíž Apple se bude i nadále potýkat s nejistotou. Akcie Applu často nabízejí nejvyšší likviditu mezi jednotlivými akciemi, takže budou i nadále oblíbeným spekulativním nástrojem obchodníků.

Amazon zažil těžký začátek roku s poklesem o téměř 30 %, ale dokázal mezitím zastavit propad a vrátit se meziročně o téměř 10 %. Lze proto očekávat, že přední světový internetový obchod potvrdí silný meziroční růst o 20 % a díky tomu získá pozornost obchodníků a investorů, protože společnosti se silným růstem jsou v dnešním prostředí s nízkým růstem ovlivněném finanční krizí velmi vzácné.

Tesla si získala pozornost nabídkou čistší budoucnosti pomocí elektrických automobilů, ale velké plány Elona Muska s sebou nesou značnou nestabilitu, což se obchodníkům líbí, a proto se akcie Tesly staly nástrojem oblíbeným mezi krátkodobými obchodníky.

Deutsche Bank zažívá strašlivý rok 2016 s poklesem o téměř 50 % v červenci, kdy se naplno projevila italská bankovní krize v návaznosti na brexit. Akcie jsou oblíbené mezi obchodníky, protože jsou nejcitlivější na evropskou bankovní krizi a všeobecnou krizi vůbec.

Co jsou to akciové CFD

CFD na jednotlivé akcie představují obchodní nástroj kopírující pohyby podkladového aktiva. Na tomto nástroji je možné realizovat zisk nebo ztrátu podle pohybů podkladového aktiva vůči zvolené pozici, aniž by bylo třeba podkladové aktivum skutečně vlastnit. Obchodování s jednotlivými akciemi jako s CFD představuje způsob obchodování, jak na rostoucích tak i na klesajících trzích. Vzhledem k tomu, že CFD se obchodují na marži, mohou investoři vydělat i na velmi malých pohybech trhu.

Nejobchodovanější CFD na jednotlivé akcie (globálně)

1. Amazon

2. Facebook

3. Apple